Economistul american Edmund Phelps, laureat al premiului Nobel in 2006, critica, intr-un interviu care va fi publicat duminica in Germania, proiectul de reglementare financiara propus in aceasta saptamana de presedintele Barack Obama, relateaza AFP.

Incercarea de a controla sistemul bancar prin intermediul Federal Reserve este iluzorie, a afirmat Phelps, pentru Welt am Sonntag.

"Faptul ca guvernul vrea sa se ocupe de riscurile sistemice este rezonabil. Dar, chiar daca legam bancile in camasi de forta, acest lucru nu va impiedica pietele sa creasca pana la valori absurde", a explicat el.

"Asemenea valuri speculatorii au putin sau chiar deloc de-a face cu politica monetara. Din aceasta cauza nu inteleg la ce serveste interventia bancii centrale", a adaugat Edmund Phelps.

Planul anuntat de Obama, care are drept scop eficientizarea unui mecanism care s-a dovedit incapabil sa impiedice prabusirea sistemului financiar american, la sfarsitul verii anului trecut, prevede incredintarea Federal Reserve cu un rol de reglementare si de supervizare a celor mai mari institutii financiare ale tarii.

In locul unui astfel de mecanism, Phelps propune atacarea sistemului de bonusuri acordate conducatorilor sistemului financiar. "Problema nu este marimea acestor bonusuri. Bonusurile trebuie acordate in functie de performanta pe termen lung a societatilor, si nu de cresterea valorilor pe termen scurt".

El propune, de asemenea, crearea unui fond de stat care sa investeasca in intreprinderi "tinere si inovatoare". O astfel de initiativa ar constituti o distorsiune a mceanismelor pietei, dar va fi o distorsiune "in directia potrivita", subliniaza laureatul premiului Noble.

"In Statele Unite, incurajam tot felul de lucruri din fonduri publice, cum este cazul proprietatilor imobiliare, spre exemplu. Acum, traim consecintele devastatoare (...). Ganditi-va la enormele ajutoare acordate agriculturii sau exporturilor. Doar inovatia nu este incurajata", a mai spus economistul american.