Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Voronin ar putea negocia in Rusia obtinerea unui imprumut extern

Presedintele Republicii Moldova merge astazi la Moscova pentru a obtine sprijin financar in conditiile in care economia tarii se adanceste in criza. Presa de la Chisinau a scris ca premierul s-a intalnit, zilele trecute, cu un inalt responsabil rus, caruia i-a cerut un credit de urgenta pentru tara sa. O misiune a FMI a estimat recent ca economia acestui stat se va contracta cu cel putin 9% in acest an si ca exista riscul deflatiei. Totodata, deficitul bugetar va depasi 11% din PIB. Autoritatile de la Chisinau au anuntat zilele trecute si primul faliment bancar: una dintre cele mai importante banci moldovene, Investprivatbank. 5% dintre deponentii inregistrati in Republica Moldova au economii la aceasta banca.

Numarul copiilor neglijati a crescut cu 50% din cauza crizei economice

In Romania, criza economica ii face pe tot mai multi parinti sa-si neglijeze copiii din punct de vedere al sanatatii, educatiei si ingrijirii. Numarul copiilor care au intrat in sistemul de protectie a crescut în primul trimestru al acestui an cu 50% fata de perioada similara din 2008, a declarat secretarul de stat de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului. Ileana Savu a spus ca cele mai multe cazuri sunt in judetele din estul si sudul tarii.

Marea Britanie: scoala particulara se scumpeste semnificativ riscand sa ramana fara elevi

Marile scoli particulare din Marea Britanie isi majoreaza taxele, chiar si pe fondul crizei economice. Scumpirea este de 4 procente, mult peste nivelul inflatiei si suficient pentru a-i determina pe unii parinti sa renunte la educatia particulara a copiilor lor, scrie Financial Times. Un singur semestru de educatie va ajunge sa conste si peste 4.300 de lire, adica aproximativ 5.000 de euro.

Volkswagen anticipeaza un rezultat pe plus in al doilea trimestru

Cel mai mare grup auto european, Volkswagen va încheia trimestrul al doilea cu un rezultat pozitiv, a declarat directorul financiar al constructorului. De altfel, compania "este pe cale de a obtine un rezultat pozitiv pentru întreg anul", a adaugat acesta. Totodata, grupul va evalua posibilitatea acordarii unui credit catre constructorul de masini Porsche, daca va exista o solicitare, a mai spus oficialul. Volkswagen are statut de subsidiara a Porsche si a raportat, la sfârsitul primului trimestru, lichiditate neta de peste zece miliarde euro.

Angajatii Goldman Sachs ar putea primi cele mai mari bonusuri din istoria de 140 de ani a bancii. Acest lucru este posibil dupa o crestere spectaculoasa a profitului bancii americane in prima jumatate a acestui an, scrie The Guardian. Rezultatele foarte bune se explica pe o piata in scadere, dar impartita intre un numar mai mic de jucatori importanti. Institutia are 28.000 de angajati la nivel mondial.

In Franta s-a deschis cel mai mare salon de vinuri din lume

Salonul Vinexpo, cel mai mare salon mondial al vinurilor si bauturilor spirtoase, este deschis pana joi la Bordeaux, în sud-vestul Frantei, intr-un climat de criza economica. S-au inscris totusi 2.400 de expozanti din 48 de tari, mai multi decat la editiile anterioare. Anul acesta participa cinci noi tari: Suedia, Bielorusia, Egipt, Insula Mauritius si Brazilia. O prezenta consistenta o au Franta, Italia si Spania, care asigura peste jumatate din productia mondiala de vin. Organizatorii asteapta circa 40.000- 45.000 de vizitatori.

Leul incepe saptamana pe apreciere

Leul incepe saptamana la un curs de 4,22 fata de euro, dupa ce vineri cursul a scazut cu putin peste un ban. Saptamana trecuta, moneda nationala atinsese cea mai mare depreciere in raport cu euro din ultimele doua luni. Un dolar valoreaza 3,03 lei.