Moneda unica europeana este in scadere, marti, in fata monedei americane, preferata de investitori dezorientati in ceea ce priveste reluarea cresterii economiei mondiale. In jurul orei 8:00, ora Romaniei, un euro era cotat la 1,3835 dolari, fata de 1,3856 dolari luni seara, la inchidere sedintei interbancare, scrie Reuters.

Euro este in scadere si fata de moneda japoneza. Cotatia de marti dimineata este de 131,66 yeni pentru un euro fata de 132,84 unitati cat a fost luni.

Cursul de astazi este influentat si de cotatiile bursiere de luni. Principalele burse europene au scazut la minimul ultimelor cinci saptamani, trase in jos de actiunile companiilor din sectorul materiilor prime dupa ce cursul petrolului a scazut.

Pierderile de pe pietele de capital au fost alimentate si de un raport al Bancii Mondiale, care avertizeaza ca perspectivele economiei mondiale ramân "neobisnuit de nesigure", in pofida unor semne de imbunatatire a economiei. Institutia a estimat o contractie a PIB-ului de 2,9% in acest an.