Bancile din zona euro au primit miercuri finantare in valoare de 442 miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana (BCE), in urma primei operatiuni de refinantare pe o perioada de un an derulata de institutie, aceasta fiind si cea mai mare infuzie de lichiditate realizata de BCE, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. Imprumutul, acordat la o dobanda de 1%, este cea mai recenta masura luata de BCE pentru a spori lichiditatea si pentru a reduce impactul crizei asupra pietei financiare.

Nivelul total al creditelor acordate a depasit estimarile analistilor, de 300 miliarde de euro. Valoarea a depasit precedentul record stabilit de BCE in decembrie 2007, cand a plasat 348,6 miliarde de euro pe pietele financiare.

Imprumutul reprezinta circa 70% din operatiunile de infuzie de capital realizate de BCE si 5% din Produsul Intern Brut al zonei euro, iar analistii sustin ca aportul masiv de finantare va determina scaderea dobanzilor.

"Este o oferta extrem de generoasa din partea BCE, pe care nu o observam la alte banci centrale. Este o masura ce ar trebui sa duca la scaderea dobanzilor Euribor", a declarat Julian Callow, analist in cadrul Barclays Capital.

Dobanzile la imprumuturile interbancare au ajuns deja la un nivel minim record la anumite scadente, dobanda interbancara la imprumuturile pe 12 luni ajungand miercuri la 1,570%, fata de nivelul maxim de 5,5% in luna octombrie.