Coeficientii discutati, miercuri, in sedinta de Guvern pentru stabilirea grilei de salarizare unica in sectorul bugetar sunt cu aproximativ 40% mai mici raportat la nivelurile analizate anterior, au declarat surse guvernamentale pentru NewsIn. Nivelurile de salarizare vor fi cuprinse intre 5,4 si 2,3 salarii minime pe economie.

Update1:La randul sau, ministrul Muncii, Marian Sarbu, a confirmat ca salariile din Legea unica au fost reduse cu 40%. "Cele trei niveluri de referinta din grila de salarizare a Legii unitare a salarizarii se apropie de 5,4, 3,8 si 2,3, insa propunerile "sunt inca in negociere", a declarat miercuri, la Realitatea TV, ministrul Muncii, Marian Sarbu.

Update2: Premierul Emil Boc a declarat ca nu poate confirma aceasta informatie.

Coeficientii se aplica la fiecare grila de ierarhizare a functiilor.

Proiectul de lege urmeaza sa fie discutat in continuare de Guvern cu sindicatele.

Update1:Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a afirmat, miercuri, la Realitatea TV ca, in cadrul discutiilor din sedinta de Guvern, ministrilor li s-a prezentat proiectul Legii unice de salarizare iar grila ramane in negociere: "acesta este un procent aproximativ, usor exagerat, noi am facut niste ajustari".

Update2: Premierul Emil Boc a declarat dupa sedinta de Guvern ca nu poate confirma informatia privind reducerea coeficientilor. Boc a precizat ca marti, 30 iunie, va avea loc o discutie pe tema salarizarii unice. Pana atunci, Ministerul Finantelor trebuie sa faca o evaluare in ceea ce priveste impactul asupra bugetului. Dupa aceea, proiectul va fi supus unei dezbateri publice, urmand ca la inceputul lunii septembrie sa fie decisa forma in care va fi adoptat proiectul de act normativ. Premierul a mai afirmat ca Executivul isi mentine pozitia privind asumarea raspunderii in Parlament asupra proiectului de lege.

De asemenea, Boc a precizat ca varianta de proiect, discutata intr-o prima lectura in sedinta, respecta principiile stabilite de Guvern: raportul intre salariul minim si cel maxim sa fie de 1 la 15 si toti bugetarii sa fie cuprinsi in grila unica de salarizare.

"Proiectul respecta principiile cadru. Aceasta lege reglementeaza salarizarea tuturor categoriilor de personal platit din bani publici, desi au existat tendinte de a exclude unele autoritati, agentii guvernamentale sau neguvernamentale, dar platite din bani publici. Raportul dintre salariul de baza minim pe economie si cel maxim este prevazut la 1/15, unde 1 este salariul minim brut pe economie. Astfel, a fost redus decalajul dintre salarii", a a declarat Boc.

In ciuda deselor intalniri ale grupului de lucru, proiectul de lege nu a fost finalizat, existand inca unele divergente care trebuie rezolvate. Una dintre probleme este ca Ministerul Justitiei nu a reusit sa faca propuneri pentru grila unica astfel incat sa se incadreze in parametrii conveniti cu Ministerul Muncii. Aceste propuneri nu respecta ierarhia convenita in cadrul negocierilor cu toate partile implicate.