Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

20 de banci au depus oferte pentru "Prima Casa"

20 de banci au depus oferte pentru programul "Prima Casa", in valoare totala de 1,45 miliarde euro, a anunţat Ministerul Finantelor. Acesta va analiza si va anunta care institutii bancare se incadreaza in criteriile stabilite de Guvern. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a spus aseara ca executivul ia in calcul posibilitatea majorarii plafonului de garantare a creditelor bancare în 2010, stabilit la un miliard de euro, dar depasit de catre banci. Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a declarat ca achizitia locuintei prin acest program va dura 10-11 zile, inclusiv cu inregistrarea ipotecii. Potrivit acestuia, programul ar urma sa se aplice din 9 iulie. Statul garanteaza credite în limita a 60.000 euro pentru cei care vor sa-si cumpere sau sa-si construiasca o casa, dar care nu au una in proprietate si nici credit ipotecar.

APIA si ACAROM nu sunt de acord cu modificarea taxei auto ceruta de Comisia Europeana

Poducatorii si importatorii de automobile, dar si constructorii de masini din Romania critica solicitarea Comisiei Europene de modificare a taxei auto. Ei spun ca o noua schimbare a legislatiei ar bulversa aceasta industrie. Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile consideră somaţia Comisiei Europene cel puţin ciudată, atat timp cat forul european fusese de acord cu prevederile taxei auto in formula stabilita de guvernul Boc. Constructorii de automobile cer un raspuns dur din partea Ministerului Mediului la solicitarea Comisiei. Aceasta a cerut ieri Romaniei modificarea legislatiei in cazul taxei auto pe motiv ca sistemul actual este discriminant fata de maşinile second-hand din Uniune şi protejează industria internă de autovehicule noi.

Romania a avut una dintre cele mai mici scaderi de comenzi industriale noi in aprilie

Comenzile industriale noi din Romania s-au diminuat in aprilie intr-un ritm mai scazut decat media Uniunii Europene. Declinul a fost de 24% fata de aprilie 2008, fata de 35 de procente media tarilor europene, arata cifrele Eurostat. Cele mai drastice scaderi de comenzi industriale noi au fost in Estonia si Germania.

Studiu: Doua treimi din IMM-uri au fost afectate de criza economica

Declinul economiei afecteaza serios si activitatea intreprinderilor mici si mijlocii din Romania. Aproape 60% si-au redus activitatea si 15% au dat faliment din toamna trecuta pana in martie anul acesta, arata un studiu al Consiliului National al IMM-urilor. Aproape jumatate dintre intreprinzatori se asteapta ca situatia lor sa se inrautateasca si mai mult in urmatoarele luni.

Leul s-a apreciat fata de euro, dar a pierdut in fata dolarului

Leul a castigat ieri aproape un ban in fata monedei europene. Cursul oficial a coborat la 4,219. Moneda nationala s-a depreciat, in schimb, in raport cu dolarul. Cotatia a depasit din nou pragul de trei lei pentru un dolar. Moneda americana valoreaza 3,024 lei.

Economia mondiala a evitat pericolul unei incetiniri severe

Vesti imbucuratoare de la Fondul Monetar International. Economia mondiala a evitat pericolul unei incetiniri severe, a declarat directorul general adjunct al FMI. John Lipsky a adaugat ca relansarea economica ar putea incepe mai devreme decat se anticipase. Astfel Fondul urmeaza sa anunte in 7 iulie estimari imbunatatite privind evolutia economica, mai ales pentru 2010.

Economia americana pare sa se stabilizeze, dar este inca fragila

Evolutie surprinzator de buna a economiei americane, comenteaza agentiile de presa. Ritmul anual de scadere a incetinit in primul trimestru la 5,5%, de la 6,3% in ultimele trei luni ale anului trecut, arata datele oficiale. Acestea au impulsionat bursa de pe Wall Street care a inchis in urcare cu peste 2%. In schimb, bursle europene au inchis pe rosu influentate de creşterea, peste aşteptari, a numarului somerilor in Statele Unite in ultima saptamana. Piata de la Bucuresti a urmat aceeasi tendinta. SIF-urile au avut un declin puternic, de aproape 8%.

Ieftinire istorica a gazelor naturale in Bulgaria

Bulgaria ieftineste gazele cu 33% de la 1 iulie. 1.000 de metri cubi vor costa 262 de dolari. Este cea mai mare reducere a pretului gazelor din istoria tarii.