S-a incheiat inca o pagina din istorie. Madoff a fost condamnat la 150 de ani de inchisoare. Este deznodamantul uneia dintre cele mai mediatizate escrocherii din istoria recenta. Si, cu toate ca multi ar vrea sa puna punct aici acestei afaceri, raman o groaza de intrebari fara raspuns.

Nu a spus pana acum nimeni cum a fost posibila autorizarea unui fond de investitii care functiona piramidal. Fondul elitist al lui Madoff a fost autorizat, auditat, controlat. Nimeni nu a observat nimic suspect. Ba, mai mult, expertii in risc ai unei banci au certificat faptul ca lucrurile sunt cat se poate de OK, dand unda verde investitiei in gaura neagra.

Un alt element ingrijorator este reprezentat de "luarea asupra sa" a intregii vinovatii. Constient de faptul ca nu are cale de scapare, Madoff a jucat inteligent, pledand vinovat si sustinand ca el a fost singurul individ care a avut habar despre ceea ce se petrecea in fondul sau de investitii. Este evident imposibil, dar judecatorii au inchis ochii, deschizand calea evaporarii unei parti din banii familiei Madoff (inteleg ca sotia lui Bernie va ramane cu ceva bani de buzunar intrucat ea nu a stiut nimic).

Desigur, exista multe alte semne de intrebare legate de acest caz. Dincolo de oamenii care au iesit ruinati din aceasta afacere, cred ca e vorba si de foarte multa manipulare. Incepand cu mass media care este realmente isterizata si terminand cu analistii economici care analizeaza acest caz la lupa. Nu cred ca acest caz merita atata cerneala. Pana la urma este vorba doar de o schema piramidala si de foarte multa incompetenta a autoritatilor.

Este laudabil modul rapid de solutionare a acestui caz. Raman totusi cu impresia ca si la ei pestii mici sunt cei care platesc, in timp ce marile bombe isi vad linistite de afaceri.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.