Banca Nationala a Romaniei (BNR) a realizat anul trecut un profit de 3,33 miliarde de lei, de peste sapte ori mai mare decat cel din anul anterior, conform raportului pe 2008 al bancii centrale. Profitul realizat in 2008, impreuna cu cel obtinut in primele trei luni ale acestui an, a fost folosit pentru acoperirea in intregime a pierderilor din anii anteriori.

"Conform Legii privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, profitul realizat in 2008 a fost repartizat, in totalitate, pentru acoperirea pierderilor reportate din anii anteriori. Impreuna cu profitul obtinut in primele trei luni ale anului 2009, BNR a reusit acoperirea in intregime a pierderilor din anii precedenti, reluand contributia sa la cresterea veniturilor bugetului de stat prin distributia de profit, cu o cota legala de 80% din veniturile nete" , se arata in raportul de activitate al BNR.

Banca centrala trebuie sa vireze la bugetul statului o cota de 80% din veniturile nete ramase dupa acoperirea cheltuielilor exercitiului financiar si a pierderii exercitiilor precedente ramase neacoperite din alte surse.

Rezultatul financiar pozitiv a fost determinat de profitul operational obtinut din administrarea rezervelor internationale, de 5,49 miliarde de lei, contrapus unor pierderi operationale din politica monetara si emisiunea monetara de 1,12 miliarde de lei si din alte operatiuni, de 295,9 milioane de lei, precum si unor pierderi din reevaluarea activelor si pasivelor, de 740,5 milioane de lei.

In privinta operatiunilor de politica monetara, pierderile BNR au fost generate de pozitia bancii centrale de debitor net al sistemului bancar in cea mai mare parte a anului. Trecerea BNR in pozitia de creditor in ultima parte a anului a facut ca aceste pierderi sa fie inferioare celor din anul 2007 cu circa 13% si creeaza premisele pentru eliminarea lor treptata in anii urmatori.

Potrivit acquis-ului comunitar, BNR nu urmareste indeplinirea unor performante de ordin comercial, cum ar fi maximizarea profitului, actiunile sale vizand implementarea unei politici monetare care sa asigure atingerea obiectivului fundamental, si anume stabilitatea preturilor, se mai arata in raportul BNR.