Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 9% pe an incepand cu data de 1 iulie, se arata intr-un comunicat al bancii centrale. De asemenea, membrii CA au decis reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele in lei si la 35% pentru pasivele in valuta.

Nivelul rezervelor minime obligatorii va cobora, incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august, de la 18% la 15% pentru pasivele in lei si de la 40% la 35% pentru cele in valuta.

BNR a hotarat in data de 31 martie ca, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009, rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani sa fie zero, astfel incat reducerea rezervelor minime in valuta se aplica pentru scadentele mai mici de doi ani.

In urma reducerii dobanzii de referinta, incepand cu data de 1 iulie, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 5,0% pe an de la 5,5%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 13,0% pe an fata de 13,5%. In acelasi timp, rata dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei se reduce la 19,5%, incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009, de la 20,25%.

Reducerea dobanzii cheie, de la 9,5% la 9%, era asteptata de analistii financiari. Potrivit unui studiu intern realizat de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania, 86% dintre participanti au estimat ca Banca Nationala ar putea reduce dobanda de politica monetara, in urma deteriorarii peste asteptari a mediului economic in primul trimestru din 2009. De asemenea, analistii nu excludeau o scadere a rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei, pentru asigurarea unei lichiditati permanente in piata.

Scaderea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta a surprins insa piata.

BNR mai arata ca va continua "utilizarea activa a operatiunilor de piata in vederea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar".

BNR: Procesul de dezinflatie continua

"Analiza celor mai recente date statistice evidentiaza continuarea procesului de dezinflatie, rata anuala a inflatiei coborand la nivelul de 5,95% in luna mai 2009 fata de 6,45% in luna aprilie, pe fondul temperarii dinamicii preturilor administrate si a celor volatile. Inflatia de baza CORE2 ajustat – calculata prin eliminarea impactului preturilor administrate, al celor volatile (legume, fructe, oua si combustibili) si al taxei pe viciu – a scazut la nivelul de 5,04% in luna mai, fata de 5,51% in luna precedenta, reflectand scaderea cererii agregate", se arata in comunicatul extins al BNR.

Se constata o ajustare mai rapida decat cea prevazuta anterior a deficitului extern aflata in corelatie cu accentuarea declinului activitatii economice interne, in contextul manifestarii efectelor crizei economice si financiare pe plan mondial.

In planul evolutiilor monetare, se remarca incetinirea semnificativa a cresterii creditului acordat sectorulului privat, in special in ceea ce priveste imprumuturile catre firme, dinamica anuala a acestuia atingand minimul ultimilor sapte ani, atat la nivel agregat, cat si pe componente.

Rata medie a dobanzii interbancare s-a apropiat de nivelul ratei dobanzii de politica monetara, arata reprezentantii BNR. Ratele medii ale dobanzilor la depozitele noi la termen si la creditele noi, desi au consemnat evidente ajustari descendente, raman distorsionate comparativ cu nivelul dobanzii de politica monetara. In acelasi timp, a avut loc o temperare semnificativa a volatilitatii cursului de schimb al leului pe fondul refacerii graduale a apetitului global pentru risc al investitorilor financiari si al scaderii accentuate a deficitului de cont curent al Romaniei in prima parte a anului curent, precum si in contextul incheierii de catre Romania a aranjamentului multilateral de finantare externa cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si alte institutii financiare internationale.

Evolutiile mentionate, coroborate cu perspectivele continuarii procesului dezinflationist in urmatoarele luni, evidentiaza necesitatea calibrarii politicii monetare pentru asigurarea unui ansamblu al conditiilor monetare reale, adecvat atat convergentei ratei inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu, cat si pentru revitalizarea sustenabila a procesului de creditare a economiei romanesti.

BNR: Aceste decizii vor contribui la asigurarea unui nivel adecvat al lichiditatii si la revenirea graduala a ratelor dobanzilor

Consiliul de administratie al BNR considera ca deciziile luate marti vor contribui la asigurarea unui nivel adecvat al lichiditatii si la revenirea graduala a ratelor dobanzilor practicate de bancile comerciale, atat la depozite cat si la credite, la pozitia functionala fireasca in raport cu rata dobanzii de politica monetara.

Totodata, acesta reitereaza ca implementarea ferma si consecventa a mix-ului echilibrat de politici macroeconomice - monetara, fiscala, de venituri, precum si a reformelor structurale convenite in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa de la institutiile financiare internationale este esentiala pentru consolidarea procesului de dezinflatie si a stabilitatii financiare.

BNR va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Analistii cred ca decizia BNR va duce la scaderea dobanzilor si va stimula creditarea

Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, a declarat pentru HotNews.ro ca, intr-o prima faza, impactul deciziei BNR va fi redus, deoarece piata se astepta la reducerea cu 0,5 puncte procentuale a dobanzii de politica monetara. "Aceste trei decii zle BNR se vor vedea in activitatea de creditare mai tarziu", a precizat acesta.

"Decizia de relaxare a politicii monetare va contribui la reluarea creditarii: dobanda la creditele in lei ar putea sa scada pe finalul trimestrului trei, iar activitatea de creditare va inregistra o revigorare spre finalul anului 2009 - inceputul lui 2010", este de parere Chidesciuc.

"Impactul acestor decizii se va materializa in scaderea dobanzilor la credite si depozite, prin scaderea dobanzilor din piata monetara. In final, decizia BNR va constitui un stimul pentru creditare si pentru activitatea economica in ansamblu", a precizat si Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

In privinta impactului asupra creditarii, Ionut Dumitru spune ca decizia BNR reprezinta un stimul pentru creditare, atat prin dobanzi mai mici, cat si prin surse suplimentare de finantare a creditarii. "Insa, trebuie sa avem in vedere si cererea solvabila de credite, care nu este in acest moment foarte ridicata pentru a putea anticipa o revigorare a creditarii in volume foarte consistente. Gradul de indatorare a persoanelor fizice este unul relativ ridicat, iar potentialul de creditare suplimentara nu este unul foarte mare, mai ales datorita perspectivelor nu foarte favorabile in ceea ce priveste situatia financiara a gospodariilor", a declarat oficialul Raiffeisen Bank.

"Fara indoiala ca un cost al creditului mai mic este un stimul pentru activitatea economica in ultima instanta, prin stimularea creditului catre sectorul privat. Insa, cererea solvabila relativ scazuta este un factor care limiteaza potentialul de creditare catre sectorul privat. In acest context, un stimul semnificativ mai important pentru economie ar putea fi reprezentat de lansarea la o scara mare a lucrarilor de investitii publice", a continuat Ionut Dumitru.

Reducerea dobanzii cheie nu va avea impact asupra cursului de schimb

Decizia nu va avea impact asupra cursului de schimb, sunt de parere cei doi analisti, avand in vedere ca piata se astepta la o reducere a dobanzii de politica monetara.

Nicolae Alexandru Chidesciuc a precizat insa ca "deprecierea monedei nationale nu este neaparat un lucru rau. Deprecieri suplimentare ale leului, dar nu excesive, pot fi suportate de economie si chiar pot ajuta economia. Acestea vor permite ratelor de dobanda sa scada si sa stimuleze cererea".

Relaxarea politicii monetare trebuie sa continue

Reprezentantul ING Bank a spus ca pentru stimularea economiei este nevoie de noi reduceri a ratei dobanzii cheie. "Decizia de azi va trebui continuata cu alte decizii, deoarece bancile se confrunta cu o lipsa a cererii solvabile si este nevoie de reduceri suplimentare care sa transforme o parte a cererii in cerere solvabila", a declarat acesta.

Chidesciuc a mai spus ca vom mai putea vorbi de o explozie a activitatii de creditare, oricat de mult s-ar reduce rezervele minime obligatorii. "Vom avea o reluare lenta a creditarii. Nu va mai exista un ritm de crestere a creditarii ca acela din urma cu un an, care era nesustenabil", a incheiat acesta.