Guvernul a decis amanarea cu 6 luni a platii obligatiilor fiscale restante pe care firmele le inregistreaza din cauza crizei financiare, a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei Executivului de marti, 30 iunie. "Venim in sprijinul firmelor care in septembrie 2008 nu aveau datorii la stat si astazi sunt in pragul falimentului", a spus Boc.

Aceasta este una dintre masurile care fac parte din programul anti-criza. Conditia pentru a beneficia de amanare este ca firmele sa-si achite obligatiile lunare. "Amanam plata datoriilor restante cu conditiia ca ce are lunar de platit sa plateasca", a precizat premierul.

Amanarea platii se acorda la cerere. Cererea va fi solutionata intr-un termen de 15 zile. Masura instituita de Guvern este aplicabila pana la data de 20 decembrie 2009.

O alta masura este capitalizarea cu 105 milioane de lei a fondului de contragarantare care asigura suport financiare intreprinderilor mici si mijlocii. "Firmele vor avea la baza un instrument de finantare a activitatii economice", a spus Boc.

Mecanismul folosit pentru "Prima casa" se extinde in agricultura si la administratiile locale

Guvernul mai intentioneaza sa extinda mecanismul folosit pentru programul "Prima casa" si in alte domenii. "Am decis astazi sa avem in vedere extinderea mecanismului de garantare pe care l-am utilizat la programul Prima Casa si in alte domenii ale economiei. Programul Prima Casa se contureaza a fi un succes prin faptul ca deja 20 de banci si-au aratat interesul de a veni cu peste un miliard de euro sa sprijine un domeniu important al economiei cum este sectorul constructiilor, acelasi mecanism, prin utilizarea garantiilor guvernamentale, sa-l multiplicam si in alte domenii ale economiei nationale", a declarat Emil Boc.

Beneficiare ar putea fi agricultura si administratiile locale care vor putea folosi acest mecanism in vederea derularii programelor europene. „Avem in vedere agricultura, un domeniu strategic al economiei, avem in vedere administratiile locale - pentru a fi sprijinite in implementarea programelor europene, absorbtia fondurilor europene si cheltuirea banilor din aceste fonduri -, precum si alte ramuri ale economiei”,a spus Boc.

Statul isi va achita datoriile catre firme

Printre masuri se mai afla achitarea catre firme a datoriilor la rambursarile de TVA pe care le inregistreaza statul. "Orice rambursare de TVA nu se va mai face mai tarziu de 45 de zile. Nimeni nu va mai fi favorizat si rambursarile se vor face in ordinea vechimii", a precizat Boc. In ceea ce priveste efortul bugetar, Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, sustine ca "stocul de TVA era pana de curand de 1,9 miliarde lei".

O alta intentie este restructurarea agentiilor guvernamentale. Numarul acestora va fi redus cu 50% prin desfiintarea sau comasarea loc. Exceptie fac agentiile care privesc relatia cu Uniunea Europeana. "Restul-50%-jos!", a spus Boc. Termenul final pentru restructurare este 15 iulie.

Guvernul se mai gandeste si la neimpozitarea profitului reinvestit, insa pentru aceasta masura trebuie sa obtina aprobarea Comisiei Europene.

Emil Boc a mai spus ca a fost realizata o capitalizare a CEC cu 229 de milioane de lei prin mentinerea profitului net inregistrat anul trecut si care trebuia varsat la Ministerul Finantelor. "Avem obligatia capitalizarii CEC cu 900 de milioane de lei, dar Comisia Europeana trebuie sa ne dea un raspuns ca sa nu fie considerat ajutor de stat", a precizat Gheorghe Pogea.