Majorarea TVA poate provoca un "soc inflationist", a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a sustinut ca o crestere a impozitelor, ca modalitate de corectie a dezechilibrelor economice, are si costuri inflationiste, relateaza NewsIn.

Guvernatorul BNR a aratat ca o corectie a dezechilibrelor externe se poate realiza prin cursul de schimb, prin credit sau prin majorarea de impozite, dar toate cele trei solutii pot pune presiune pe inflatie.

"Corectia dezechilibrelor are costuri inflationiste daca se face prin cursul de schimb. Un alt caz ar fi daca se face prin scaderea creditarii, este si cazul tarii noastre si, de asemenea, prezinta costuri inflationiste. Daca se face prin majorarea de impozite, de asemenea avem si costuri inflationiste", a spus Isarescu.

El a afirmat ca o crestere a TVA poate cauza un "soc inflationist", in timp ce majorarea altor impozite, precum cele pe venituri, "are efecte mai difuze, dar care apar totusi, pe cresterea economica, dar si pe inflatie".

Isarescu a precizat ca ajustarea dezechilibrelor nu se poate face fara o temperare a cresterii economice.

"Nu poti face corectia dezechilibrelor externe si sa pastrezi cresterea economica, vad ca societatea romaneasca nu vrea sa inteleaga acest lucru", a mai spus guvernatorul bancii centrale.