Irlanda, una dintre tarile dezvoltate cele mai afectate de recesiunea economica globala, a ajuns sa detina un numar record de someri - 413.000 persoane in luna iunie, respectiv 11,9% din populatie sau 18% din totalul fortei de munca.

Totusi, rata de crestere a somajului cunoaste o atenuare continua de la inceputul anului. Astfel, in ianuarie si-au pierdut locul de munca 33.000 de muncitori, iar de atunci cifrele au scazut, in luna iunie ramanind fara serviciu 11.400 de oameni (cel mai mic numar din septembrie 2008).

Intr-un singur an, 197.000 de persoane si-au pierdut locul de munca in Irlanda, ceea ce reprezinta o crestere de 90% fata de iunie 2008.

Est-europenii - cei mai afectati

Potrivit datelor sociale, peste 20% din numarul total al muncitorilor din Europa de Est prezenti in Irlanda sunt someri, fata de 10% din numarul total al muncitorilor irlandezi.

"Oricum, pentru fiecare nou somer est-european care cere ajutor social, exista alti doi est-europeni care se decid sa revina in tarile lor de origine", au declarat inalti oficiali economici din Irlanda. Muncitorii din Polonia, Lituania si Ungaria sint printre cei mai afectati.

Cel mai lovit sector ramine in continuare cel al constructiilor, acolo unde 200.000 de persoane si-au pierdut locul de munca in ultimii 2 ani, si se preconizeaza ca inca 100.000 vor avea aceeasi soarta pina la finalul anului 2010.

Investitiile in constructii preconizate a fi facute de catre stat sunt de maximum un milliard de euro in 2009, o cifra mult mai mica decit cele 5-6 miliarde/anual din perioada boomului economic.

In toata aceasta perioada insa, numarul nasterilor din Irlanda a explodat, ajungindu-se la nivelul record din anii ’70. Astfel, incepind cu anul 2006 si pina in prezent, au existat peste 65.000 de nasteri anuale in Irlanda, tara catolica in care avortul este interzis iar sumele pompate de catre stat pentru cresterea copiiilor si alte nevoi sociale sint considerate foarte mari la nivelul Uniunii Europene.

Irlanda a fost grav afectata de criza financiara internationala, economia intrand in recesiune in prima parte a anului trecut, devenind astfel primul stat in recesiune din zona euro. In primul trimestru al acestui an, economia Irlandei s-a comprimat cu 8,5% fata de aceeasi perioada din 2008.