Presedintele Fondului National de Garantare pentru IMM a declarat ca, in ultimele luni, 94% din credite s-au concentrat pe mentinerea liniilor de credit de subzistenta pentru clientii aflati in portofoliu si aproape deloc pe credite noi. Pe de alta parte, trebuie modificata si structura personalului din sistemul bancar, a mai spus Saramet, in cadrul conferintei "Cresterea economica si procesul de ajustare", organizata marti, 1 iulie, de BNR.

Saramet a mai declarat ca structura personalului bancar trebuie modificata fiindca mai mult de 70% sunt vanzatori de credite, in dauna analistilor de risc, managerilor de risc, specialistilor in trezorerie. Ar mai trebui ajustata politica de atragere a economiilor, care nu a evoluat direct proportional cu cresterea dobanzilor.

Legat de deficitul de cont curent amintit de Guvernatorul Mugur Isarescu, aceasta structura ar trebui si ea corectata: "ar trebui, pe baza experientelor pe care le avem sa ne preocupe pe toti problema structurii economiei nationale - mai corespunde necesitatilor de dezvoltare pe urmatoarea perioada 5-10 ani? Eu cred ca nu", a mai spus Saramet.