Romania s-a incadrat "cu mare probabilitate" in tinta de deficit bugetar convenita cu Fondul Monetar International (FMI) pentru finalul primului semestru, a declarat, miercuri, Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor Publice, citat de NewsIn. Acesta a mai precizat ca, cel mai probabil, joi vor exista mai multe informatii cu privire la situatia veniturilor si cheltuielilor pe luna iunie

"Din datele preliminare pe luna iunie reiese ca ne incadram, cu mare probabilitate, in tintele de deficit convenite cu FMI. Astazi sau cel mai probabil maine vom avea mai multe informatii privind situatia veniturilor si cheltuielilor pe luna iunie", a declarat ministrul.

Totodata, Pogea a precizat ca, incepand de miercuri, guvernul a demarat planul de investitii pentru a doua jumatate a acestui an, in care va pune la dispozitie circa doua treimi din pachetul de investitii prevazut in buget, de noua miliarde de euro. El a spus ca in primele sase luni ale anului s-au cheltuit 12,5 miliarde de lei pentru investitii, adica circa 33% din programul stabilit initial.

Marti, Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, declara ca deficitul bugetului general consolidat a ajuns la 2,1% din Produsul Intern Brut (PIB) dupa primele cinci luni ale acestui an, iar datele preliminare pentru iunie arata ca tinta de deficit convenita cu FMI pentru finalul primului semestru nu va fi depasita.

Conform acordului incheiat cu FMI, deficitul bugetar al Romaniei nu trebuie sa depaseasca 2,73% din PIB la finalul celui de-al doilea trimestru.

Romania a convenit cu FMI incadrarea in anumite tinte de deficit bugetar in fiecare trimestru, astfel incat la finalul lunii decembrie acesta sa nu depaseasca 24,36 miliarde de lei, adica 4,58% din PIB. Pentru finalul trimestrului II a fost stabilita o tinta de 14,51 miliarde de lei, adica 2,73% din PIB, iar pentru cel de-al treilea trimestru tinta este de 18,61 miliarde de lei - 3,5% din PIB.

Dupa primele patru luni din acest an, deficitul bugetar a ajuns la 9,36 miliarde lei (1,8% din PIB), potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor.

Produsul Intern Brut estimat al Romaniei va fi de 531,25 miliarde de lei in 2009.