Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Primele efecte ale reducerii dobanzii cheie, unele banci au scazut dobanzile la credite

Bancile reactioneaza la reducerea dobanzii cheie de catre BNR. BCR a scazut dobanzile la creditele in lei pentru clientii corporate si pe cele la depozitele in lei si valuta. Noile dobanzi vor fi aplicate creditelor nou acordate precum si, celor cu dobanda variabila contractate deja. Si Intesa Sanpaolo Bank a micsorat dobanda la creditele pentru persoane fizice. Creditele de nevoi personale fara garantii au acum o dobanda mai mica cu 4 puncte procentuale, iar cele ipotecare au o dobanda mai mica cu 2,25 puncte procentuale.

Emil Boc: Din 10 iulie incepe programul « Prima casa »

Romanii interesati de programul "Prima Casa" pot merge la banca pentru a solicita credit incepand cu data de 10 iulie. Anuntul a fost facut aseara de premierul Emil Boc. La programul guvernamental prin care statul garanteaza credite pentru prima locuinta in valoare de 60.000 de euro, participa 20 de banci. Beneficiarii programului pot fi cei care nu au o casa in proprietate sau nu au un credit ipotecar in derulare. Acestia vor trebui sa achite un avans de 5% si nu vor avea drept de instrainare a imobilului timp de cinci ani de la achizitionare. Durata maxima a unui astfel de credit este de 30 de ani.

Mugur Isarescu, impotriva cresterii taxelor si impozitelor pe timp de recesiune

Majorarea TVA poate provoca un "soc inflationist", atrage atentia guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El s-a declarat ieri impotriva cresterii impozitelor importante, chiar si a unor discutii pe aceasta tema, care, pe timp de criza, debusoleaza si mai mult economia si populatia. Reactia sa vine dupa ce au aparut informatii ca guvernul ar vrea sa mareasca TVA si cota unica de impozitare.

Astazi, la un forum financiar, guvernatorul BNR analizeaza impreuna cu ministrul Finantelor si cu reprezentanti ai bancilor, firmelor de asigurari si fondurilor de pensii evolutia sectorului financiar in contextul crizei.

FMI: Autoritatile romane trebuie sa ia masuri pentru cresterea veniturilor prin cresterea unor taxe

Guvernul va trebui sa creasca unele taxe sau sa ajusteze cheltuielile, daca amanarea la plata a obligatiilor bugetare va afecta negativ tintele de deficit bugetar negociate in acordul cu FMI, potrivit reprezentantului Fondului citat de Mediafax. Intre timp, patronatele spun ca masura executivului nu ajuta, atata timp cat firmele care cer amanarea platii datoriilor bugetare pe o perioada de sase luni trebuie sa depuna garantii bancare sau imobiliare. Reprezentantii oamenilor de afaceri considera ca afacerile cu probleme vor falimenta. Premierul Emil Boc spune insa ca masura guvernului a salvat de la faliment 56.000 de firme.

Leul a castigat in fata euro, pana la 4,189 lei/euro

Cursul oficial leu-euro a coborat ieri cu 1,75 bani pana la 4,189 unitati pentru un euro. Este cel mai scazut nivel al ultimei luni. Leul s-a apreciat usor si in raport cu dolarul american, pana la 2,977. Pe plan international, euro s-a apreciat fata de dolar, sustinut de evolutia ascendenta a actiunilor europene si imbunatatirea datelor privind industria prelucratoare.

Inmatricularile Dacia in Franta au crescut in iunie de peste doua ori

Inmatricularile de masini Dacia in Franta au crescut in luna iunie de peste doua ori fata de iunie 2008, la peste 6.500 unitati. In acelasi timp, piata auto franceza a avansat cu doar 2,8%, arata datele Constructorilor Francezi de Automobile. Anul trecut inmatricularile de autovehicule Dacia in Franta crescusera cu 33% fata de 2007.

Analistii: BCE va mentine dobanda cheie la 1% in sedinta de joi

Banca Centrala Europeana urmeaza sa mentina dobanda de politica monetara la 1% la reuniunea de astazi. Totodata, analistii se asteapta ca institutia sa anunte ca semnalele de revenire economica sunt slabe si sa dea unele detalii in legatura cu planul neobisnuit de cumparare de obligatiuni. Saptamana trecuta, BCE a injectat aproape 500 miliarde euro in piata si a lansat un program de cumparare de obligatiuni in valoare de 60 miliarde euro.

Verde pe marile piete bursiere ale lumii

Marile burse europene au inchis ieri in crestere, sustinute de cotatiile din domeniile bancar si materii prime. La Bucuresti, indicele celor mai lichide zece titluri listate la bursa a crescut usor. Restul indicilor au fost pe minus. Cel mai mult au pierdut SIF-urile, 1,3%.