Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut joi dobanda de politica monetara la minimul istoric de 1%, conform estimarilor analistilor, potrivit Reuters. Majoritatea celor 82 de economisti chestionati de Reuters estimau ca BCE va mentine dobanda cheie la nivelul actual si doar unul credea ca dobanda va fi redusa cu 0,25 puncte procentuale.

Dupa ce a relaxat foarte mult conditiile de creditare, incepand cu octombrie 2008 - cand dobanda cheie se afla la nivelul de 4,25% - BCE se va angaja, fara indoiala, intr-o lunga perioada de status quo monetar, estimeaza majoritatea economistilor.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, va sustine o conferinta de presa in jurul orei 12:30 GMT. Economistii si piata asteapta mai ales comentariile sefului BCE legate de amenintarea dezinflatiei, o scadere generalizata si durabila a preturilor, care paralizeaza economia.

In iunie, preturile de consum au scazut, in cifre anualizate - o premiera pentru Zona Euro. Potrivit unei estimari provizorii, scaderea a fost de 0,1%.