Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Bancile incearca sa scape de creante acordand discounturi chiar de 90%

Majoritatea bancilor din Top 10 au vandut in primele cinci luni ale anului credite neperformante acordate fara garantii persoanelor fizice, peste nivelul din intreg anul 2008. Potrivit datelor obtinute de Business Standard de la Coface Romania, in unele cazuri discountul acordat a fost chiar de 90%. Insa, institutiile bancare gasesc tot mai greu cumparatori. Anul trecut, rata medie de colectare la persoane fizice prin proceduri amiabile se situa intre 30 si 35%. Acum a scazut sub 25 de procente. Clientii pentru creditele neperformante sunt alte institutii financiare cu indicator mai bun de solvabilitate sau agentiile de recuperare.

Se relanseaza competia intre banci pentru creditare, dar nu va mai fi la fel ca anul trecut

Bancile comerciale vor intra in curand din nou in competitie pentru a atrage cat mai multi clienti la credite, este de parere Radu Ghetea, presedintele ARB. Aprecierea lui este in ton cu o declaratie facuta tot ieri de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a spus ca ajustarea dobanzilor se va face mai repede decat ne asteptam. Romanii vor avea surpriza unor dobanzi mai mici dupa ce se vor intoarce din vacanta, estimeaza guvernatorul Bancii Centrale. Deja efectele deciziilor BNR de saptamana aceasta au inceput sa se simta. Unele banci au scazut deja dobanzile. Ultimul exemplu: BRD care a anuntat credite auto avantajoase, in lei. Romanii nu trebuie sa se astepte insa la costuri reduse ca cele din anul trecut, avertizeaza Raifeissen Bank, pentru ca bancile au inceput sa pretuiasca tot mai mult indicatorul riscului.

Cursul leu-euro va ramane volatil si va mai creste

Leul se va deprecia cu 1,5% fata de euro in urmatoarele trei luni, potrivit mai multor analişti consultati de agentia Reuters. Ei considera ca evolutia pozitiva a monedei nationale din ultima perioada a fost exagerata. Aceiasi analisti spun insa ca leul se va aprecia cu 3% in raport cu moneda europeana in urmatoarele 12 luni. Ei adauga ca atat leul cat si forintul, zlotul şi coroana ceha vor ramane, in continuare, volatile, sensibile la situatia de pe piata mondiala si la masurile bancilor centrale privind dobanda de politica monetara. Pentru astazi BNR a stabilit un curs oficial de 4,2 lei/euro, in crestere cu peste un ban fata de miercuri. Si dolarul s-a apreciat pana la 2,98 lei.

Guvernul, cu ochii pe cheltuielile de personal

Guvernul nu scapa din ochi chetuielile de personal ale ministerelor. Premierul Emil Boc i-a avertizat, ieri, pe ministrii ca vor raspunde politic şi legal daca depaşesc limitele impuse. Cheltuielile de personal au fost reduse cu 20% pana la sfarsitul anului. Emil Boc a aratat ca, pana in iulie, nivelul acestora a fost mai mare decat in 2008.

Incepe cursa pentru parcuri eoliene in Romania

Grupul energetic CEZ din Cehia s-a imprumutat peste 260 de milioane de euro pentru a construi in Dobrogea cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa. Acesta va avea o capacitate de 600 megawati. Si Petrom a anuntat ieri ca vrea sa investeasca in energia eoliana, in baza unor estimari de cresteri foarte mari a acestei piete.

Pietele bursiere in cadere, ingrijorate de evolutia somajului

Marile burse europene au inchis ieri in scadere importanta, in jur de 3%, dupa datele negative de pe piata americana a muncii. Angajatorii americani au desfiintat in iunie 467.000 de posturi, cu mult peste aşteptari. Rata somajului a urcat la 9,5%, potrivit datelor guvernamentale care arata ca piata muncii este in continuare afectata de recesiune. La Bucuresti insa, bursa a reusit sa incheie pe crestere usoara, sustinuta de actiunile din sectorul energetic.