Confruntati cu o criza fara precedent, bancherii elvetieni ingroasa randurile unor grupari religioase private care se reunesc fie pentru a se ruga fie pentru a citi texte biblice. Presa elvetiana vorbeste, de pilda, despre gruparea “Crestinii din UBS”, fondata in 2003. Le Matin, il citeaza pe fondatorul gruparii din Zurich, Christian Rüegger, care confirma afluenta in ultimele luni de noi membri.

Ce fac bacherii, este ce fac cei mai multi credinciosi cand se roaga: ii cer Domnului sa ii ajute! Insa in rugaciunile lor se regasesc si cuvinte ca “recesiune”. Membrii acestor cercuri se intalnesc foarte devreme dimineata, in zori, si se roaga sau citesc din Biblie si apoi pleaca la birou.

“Crestinii financiari, explica Beat Christen, coordinator al unor astfel de grupari implantate in peste 200 de companii elvetiene” isi doresc ca lumea financiara sa promoveze un comportament crestin, sa aplice principiile etice si nu doar sa caute profitul”.

Tages-Anzeiger scrie ca, desi celulele de rugaciune au inflorit ca ciupercile dupa apa, cei mai multi dintre managerii institutiilor financiare nu stiu de existenta acestora.