La Aix-en-Provence a avut loc sambata si duminica intalnirea Cercului Economistilor, o organizatie care reuneste o mana de reputati economisti din zona euro. Invitat special a fost seful Bancii Centrale Europene, monsieur Jean-Claude Trichet, care a avut cateva ziceri ce merita consemnate, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Politicile monetare aplicate de bancile centrale nu vor relansa inflatia, dar e nevoie de o supraveghere a politicilor macro pentru a nu reaprinde cresterea preturilor, a spus Trichet, de parca ar fi avut in fata agenda politicii fiscale a lui Pogea.

Trebuie sa facem credibil faptul ca pe termen lung politicile bugetare vor redeveni echilibrate. Noi trebuie sa fim ancore de stabilitate si incredere, a insistat el.

Christian Noyer: O concurenta excesiva intre state poate destabiliza pietele

La randul sau, Christian Noyer, membru al consiliului de conducere BCE, a opinat ca interventiile Statului sunt indispensabile in acest moment, daca vrem sa iesim din criza. Pe termen scurt, ponderea datoriilor in PIB pe termen vor cunoaste un trend crescator in toate tarile. Acest lucru este normal, firesc, a declarat guvernatorul Frantei, Christian Noyer, in cadrul aceleiasi intalniri.

Insa dupa depasirea crizei, o reducere a rolului Statului - retineti ca nu spun stabilizare - este la fel de indispensabila, a mai spus Noyer.

Guvernatorul francez a avertizat asupra riscurilor unei „concurente excesive” in materie de politici fiscale si de reglementare.

O concurenta normala e binevenita, dar una excesiva poate produce dezordine si destabiliza pietele, a spus el.

Banuiesc ca s`a referit la politica de curs ale unor state, o eleganta metoda de a „fura” palaria vecinilor si la fiscalitate, cu ajutorul careia poti usor „dirija” catre tine sau indeparta fluxuri financiare. Asta daca ne amintim ca FMI a fost infiintat si pentru a monitoriza politicile de curs la nivel global.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.