Din punctul de vedere al raportarilor economice, ziua de marti nu a fost una foarte buna. Conform comunicatelor venite de la INS, cifra de afaceri si comenzile noi din industrie par a se stabiliza in jurul unei scaderi de -20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce sectorul constructiilor, singurul care in primul trimestru a avut un aport pozitiv la formarea PIB, scade intr-un ritm de-a dreptul spectaculos.

1. Cifra de afaceri din industrie pare ca s-a stabilizat insa in ultimele doua luni, scaderea fata de aceeasi perioada a anului trecut este in medie de -19%. Lucrurile pot arata si mai prost in lunile urmatoare pentru ca baza de comparatie este mult mai sus: in iunie 2008, cresterea fata de iunie 2007 a fost de 11.4%, iar in iulie, cresterea a fost de 13.7%.

2. Comenzile noi din industrie, care arata nivelul viitor al cifrei de afaceri, au scazut cu 19% fata de luna mai 2008 insa si in acest caz, lunile iunie si iulie pot arata foarte prost pentru ca in iunie si iulie 2008, comenzile au crescut in medie cu 27%, deci baza de comparatie se afla de asemenea la un nivel extrem de ridicat.

3. Sectorul constructiilor arata cel mai rau. Daca in primul trimestru se parea ca lucrurile stau ceva mai bine in acest domeniu, iata ca in ultimele luni trendul a cunoscut o schimbare extrem de violenta. In mai, indicele lucrarilor de constructii ajustat sezonier a scazut cu 20% fata de luna mai 2008, iar dupa cum merg lucrurile, se pare ca acest sector va scadea cu minim 15% in trimestrul doi.

Luand in considerare faptul ca ponderea constructiilor in PIB este de aproximativ 7%, o scadere de 15% va avea un aport de aproximativ -1% la formarea PIB pe trimestrul doi, comparativ cu aportul de +0.32% din primul trimestru.

Cifrele macroeconomice aferente primului semestru vor fi in mod sigur dezolante, insa ponderea acestei perioade in PIB-ul anual este redusa, de doar 40%, iar o eventuala revenire in ultimele luni ale anului va mai putea “cosmetiza” cifrele anuale.

Cu un guvern ceva mai performant, situatia ar fi aratat probabil altfel.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Khris.ro.