FMI si-a imbunatatit cu 0,6% previziunea privind cresterea economica in 2010, la 2,5%, estimand ca "economia mondiala a inceput sa iasa" din recesiune, anunta AFP.

Fondul subliniaza insa ca "stabilizarea este inegala" si ca o eventuala revenire a economiei va fi, probabil, "timida".

"Economia mondiala a inceput sa iasa dintr-o recesiune fara precedent de la al Doilea Razboi Mondial, dar stabilizarea este inegala si reluarea cresterii va fi, probabil, timida", precizeaza FMI, care a actualizat miercuri previziunile din aprilie privind evolutia economiei mondiale.

"Dupa un prim trimestru dezamagitor", indicatorii "lasa sa se intrevada revenirea unei cresteri moderate la nivel mondial", adauga Fondul, avertizand insa asupra faptului ca "recesiunea nu s-a terminat".

Pentru 2009, FMI prevede o contractie a activitatii economice mondiale de 1,4%, cu 0,1 puncte mai mult decat estimarea din aprilie.

Volumul comertului mondial va scadea cu 12,2% in 2009 (1,2 puncte mai mult decat estimarile din primavara), urmand sa creasca cu 1,0% (+0,4 puncte in comparatie cu previziunea din aprilie) in 2010.

Fondul crede ca "grupul tarilor dezvoltate nu ar trebui sa cunoasca o revenire sustinuta a activitatii inaintea celui de-al doilea semestru din 2010".

FMI a revizuit insa in crestere puternica (+1,2 puncte), pana la 1,7%, estimarea privind evolutia celei de-a doua economii a planetei, Japonia, in 2010.

FMI: Riscul unei recesiuni severe in economiile emergente din Europa s-a redus

Riscul unei recesiuni severe in statele cu economii emergente din Europa s-a redus, insa presiunile si vulnerabilitatile persista, se arata in raportul FMI privind stabilitatea financiara mondiala, citat de Mediafax.

Institutia financiara a inrautatit insa prognoza privind contractia economiei Europei Centrale si de Est in 2009, cu 1,3 puncte procentuale, la un declin de 5%, insa a modificat pozitiv estimarile pentru 2010, cu 0,2 puncte procentuale, la o crestere de 1%.

Totodata, specialistii Fondului au revizuit in scadere estimarea pentru economia Uniunii Europene (UE) in 2009, la -4,7%, fata de prognoza de -4% anuntata in aprilie, potrivit raportului privind economia mondiala.

Riscul pe pietele emergente s-a redus, reflectand recuperarea pretului materiilor prime, reluarea intrarilor de capital si cresterea preturilor activelor. Asigurarea fluxurilor financiare pentru sistemul bancar ramane slaba, au precizat specialistii FMI.