Liderii celor mai puternice opt economii ale lumii - G8 - au afirmat ca primele semne de stabilizare a economiei mondiale au inceput sa apara, dar exista inca riscuri semnificative in sistem, potrivit unei declaratii comune adoptata miercuri la Aquila, in Italia, relateaza AFP.

"Desi exista semne de stabilizare, in special o revenire a burselor (...), situatia ramane incerta si riscuri importante continua sa apese asupra stabilitatii economice si financiare", potrivit documentului citat.

Liderii G8 avertizeaza ca "efectele crizei economice asupra pietei muncii pot pune in discutie stabilitatea sociala".

Sefii de guvern si de stat din Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Canada si Japonia au facut apel pentru continuarea eforturilor de relansare, dar au subliniat ca este necesara pregatirea "strategiilor de iesire" din planurile de sustinere.

Desi aceste planuri au facut sa explodeze deficitele publice, tarile membre G8 se angajeaza sa garanteze "viabilitatea bugetara pe termen mediu".

PETROLUL

Statele membre G8 au cerut tarilor consumatoare si producatoare de petrol "sa amelioreze transparenta si sa intareasca dialogul, pentru a reduce volatilitatea excesiva a pietei", care ar putea afecta o revenire economica.

EVAZIUNEA FISCALA

Liderii G8 au afirmat ca "nu vor mai continua sa tolereze" evaziunea fiscala, prin care "volume importante de capitaluri sunt ascunse pentru a scapa de impozitare".

"Este necesara stabilirea unui ansamblu de contramasuri eficiente care sa poata fi utilizate impotriva tarilor care nu respecta normele internationale legate de transparenta fiscala", precizeaza declaratia, adoptata in cadrul unui dejun de lucru organizat in debutul summitului.