Romania, alaturi de alte state din regiune, discuta cu Fondul Monetar International (FMI) cu privire la devansarea transelor sau crestearea fondurilor imprumutate, potrivit cotidianului german Handelsblatt citat de Reuters.

Ziaristii germani, citand surse apropiate FMI, arata ca cel putin zece state din Europa de Est discuta in prezent cu FMI. Romania, Ucraina, Serbia, Belarus si Letonia doresc devansarea transelor sau cresterea imprumuturilor, in vreme ce Bulgaria, Croatia si Macedonia au cerut ajutor financiar FMI.

Sursele citate sustin ca sefii FMI sprijina aceste noi acorduri, in contextul crizei financiare in regiune.

Premierul Emil Boc, citat de Mediafax, spune insa ca Guvernul nu intentioneaza sa majoreze imprumutul extern al Romaniei, dar va incearca sa convinga institutiile implicate de necesitatea suplimentarii resurselor financiare pentru investitii.

"Pe data de 28, la finele lunii, vom avea discutii cu FMI si, pe langa problemele care fac obiectul analizelor aferente semestrului I, categoric vom avea si alte propuneri pe care o sa le facem, in legatura cu evolutia economica si in legatura cu sporirea volumului de investitii in infrastructura pentru stoparea declinului economic", a declarat la randul sau Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor Publice.

El a subliniat ca, in sedinta extraordinara de guvern de vineri nu s-a discutat despre o cerere de suplimentare a fondurilor pentru Romania.

Totodata, Croatia si Bulgaria au negat vineri informatiile din cotidianul german Handelsblatt, potrivit NewsIn care citeaza Reuters.

”Nu exista discutii cu FMI”, a spus purtatoarea de cuvant a ministerului bulgar al finantelor. Biser Boev, considerat viitorul ministru al economiei, a spus ca partidul GERB nu poate incepe discutiile cu FMI inainte de a prelua conducerea.

In Croatia, purtatoarea de cuvant a guvernului a spus ca, din cate stie, nu exista discutii cu institutia internationala.