In urma cu cateva zile, Business Standard scria ca bancile de top din Romania au scos la vanzare o parte din portofoliile de credite neperformante, oferindu-le cu un discount de pana la 90%.

Vanzatorii sunt majoritatea bancilor din Top 10 in functie de active, iar peste 95% din creantele vandute de bancheri sunt credite fara garantii acordate persoanelor fizice, respectiv credite de nevoi personale. Daca în 2008, aceste tranzactii se faceau la preturi cuprinse intre 25% si 35% din valoarea inscrisa in bilant, discountul ajunge acum, in unele cazuri, la 90%, adica un portofoliu de credite de 10 mil. euro ajunge sa fie vandut de banca la un pret de circa 1 mil. euro.

Imi amintesc cum, pe vremea celebrei Bancorex, unii dintre actualii milionari prezenti in TOP 300 au contractat sume semnificative gajand imprumuturile cu active detinute de companii care mai tarziu au falimentat, iar garantiile au fost apoi scoase la vanzare si cumparate la preturi de nimic de catre alte firme cu sediul in tot felul de paradisuri fiscale apartinand acelorasi personaje.

Cu alte cuvinte, ”baietii destepti” si-au cumparat propriile credite neperformante la preturi derizorii, ceea ce ma face sa ma intreb daca si acum se poate intampla asa ceva.

Sa zicem ca am luat un credit in valoare de 10.000 de euro fara garantii si nu imi mai platesc ratele dupa prima luna. Banca vinde creditul unei terte parti pentru 10% din valoare, respectiv 1000 de euro. Compania care se ocupa cu recuperarea creditelor ma contacteaza si incearca sa recupereze cat mai mult. Daca recupereaza imediat peste 1000 de euro, castiga.

Citeste restul materialului si comenteaza pe khris.ro.