Fiind ceva mai ocupat la mijlocul acestei saptamani, nu am gasit timpul necesar pentru a scrie despre Laura si Stefan Avram, primii clienti ai programului Prima Casa. A scris insa despre asta Manole.

Din cate am inteles, primul cuplu de “Prima casa” are niste venituri nete în jur de 2.600 de lei, adica un pic peste 600 de euro, si rata a iesit de 307 euro (adica aproximativ 1.300 de lei, jumatate din venituri). Sa gandim nitel si sa ne transportam intr-o ipotetica situatie viitoare. Un scenariu asa si asa, nu excesiv de pesimist: Euribor 3,5% si 1 euro = 4,75 lei. Nu are rost sa insistam, dar rata ar ajunge cam… 1.850 de lei. Adica 71% din veniturile tanarului cuplu. Acum, daca scenariul se duce in balarii si mai mult - Euribor 4,5%, 1 euro = 5 lei - rata ar ajunge aproape 2.200 de lei, respectiv 85% din venit.

Desi am dubii serioase ca leul se va devaloriza pana la un nivel de 4,7 - 5 lei/euro, cresterea euribor in perioada urmatoare este sigura, ceea ce va duce la cresterea ratei cu valori semnificative. Cum veniturile familiei Avram se situeaza sub 3.000 de lei pe luna (cam mici pentru doi ingineri), o crestere a ratei cu 20-30% le-ar lasa in mana mai putin de 700 de lei de persoana, bani cu care nu poti trai in Bucuresti.

In plus, cu un venit net pe familie de 6-700 de euro, acestia au cumparat un apartament care valoreaza de 7 ori venitul lor anual. Spre comparatie, in tarile dezvoltate (SUA, UK, Canada) media istorica a raportului “pret locuinta/venit pe familie” se situeaza intre 3 si 4, de unde rezulta ca familia Avram a cumparat scump, un apartament pe care de fapt nu si-l permiteau.

Citeste restul materialului si comenteaza pe khris.ro.