Salariile bancherilor europeni au ajuns in atentia Bruxelles-ului. Comisia Europeana a propus luni modificarea sistemului de remunerare in banci si imbunatatirea proceselor de acoperire a riscurilor. Masuri cu atat mai necesare, cu cat suntem im plina criza.

"Parasutele de aur" si bonusurile, in vizorul Comisiei Europene

In consecinta, "bancile trebuie sa aiba practici de plata sanatoase, care sa nu incurajeze si sa nu recompenseze preluarea excesiva de riscuri", transmite Bruxelles intr-un comunicat citat de AFP. Chiar daca Executivul european nu merge pana la a le interzice, primele acordate directorilor de banci si brokerilor, ca si "parasutele de aur" prin care directorii bancari isi asigura o concediere bine platita, sunt in vizorul oficialilor europeni.

Comisia solicita si "un echilibru intre partea fixa a salariului si bonusuri". "O componenta fixa mai mare ar putea reduce deschiderea excesiva la riscuri, eliminand stimulentele netransparente acordate angajatilor, ca recompensa pentru rezultate pe termen scurt", se mai arata in comunicat. Oficialii europeni iau in vizor si "platile acordate la incetarea prematura a unui contract, si care ar trebui sa reflecte performanta realizata in timpul sau si sa fie concepute intr-o maniera care sa nu recompenseze esecul".

In acest context, Comisia Europeana avertizeaza ca autoritatile de supraveghere bancara ar trebui sa aiba puterea de a pedepsi, prin amenzi sau prin alte mijloace, bancile care nu respecta aceste reguli. Pe de alta parte, propunerile prezentate luni de specialisti se refera si la transformarea creantelor in titluri negociate pe piata. Modificarea in forme derivate din ce in ce mai complexe a creantelor de risc a fost una dintre cauzele crizei financiare, provocand pierderi in cascada in institutiile financiare care cumparasera aceste titluri la productie ridicata.

Potrivit noilor reguli propuse de Bruxelles, bancile vor trebui sa probeze ca au analizat temeinic riscurile asociate acestor produse, ca au mai mult capital pentru a le acoperi si sa isi publice expunerile, pentru a "crea un climat de incredere in piata", a declarat pentru AFP Charlie McCreevy, comisarul european pentru piata interna si servicii.