Deficit bugetar oficial de 11,3 miliarde lei, dupa 5 luni. Pentru a respecta acordul cu FMI, nu trebuie sa creasca peste 14,5 miliarde lei, la finalul lunii iunie
La sfarsitul lunii iunie, potrivit acordului cu FMI, deficitul trebuie sa fie de 14,5 miliarde lei.
Estimarile prezentate de Ghorghe Pogea, la inceputul lunii iunie, aratau, potrivit Antena3, ca deocamdata situatia este in grafic: deficitul bugetar la 6 luni ar fi 2,7% din PIB, potrivit primelor evaluari, sub tinta convenita cu FMI, insumand 14,42 miliarde lei.
Deocamdata, datele pe primele 5 luni prezinta venituri de 65,268 miliarde lei. Din acestea, veniturile fiscale au insumat 37,7 miliarde lei iar cele nefiscale 5,542 mliarde lei.
Sume primite de la UE în contul plăţilor efectuate sunt estimate la 520 milioane lei, 0,1% din PIB.
Contributiile din asigurari se ridica la 20.231,4 milioane lei, adica 3,8% din PIB, cea mai mare pondere in PIB a unor venituri.
Cheltuielile la 5 luni se ridica la 76,572 miliarde lei. Cheltuielile de personal, la bugetul general consolidat, au ajuns la 21 miliarde lei, adica 4% din PIB. Acestea sunt devansate de cheltuieluile cu asistenta sociala, care ajung la 4,9% din PIB.
6,1% din PIB il reprezinta transferurile si 1,2% cheltuielile de capital.
La 6 luni, potrivit datelor preliminare amintite, veniturile au fost de 77,23 miliarde lei, iar cheltuielile au insumat 91,65 miliarde lei, a precizat ministrul. Aceasta, in conditiile in care, in acordul cu FMI sunt prevazute, la finele lui iunie 2009 venituri bugetare proiectate de 77,351 miliarde lei , la bugetul general consolidat.
Datele finale privind executia bugetara din primele sase luni vor fi cunoscute in 25 iulie.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?