Comitetul National pentru Stabilitate Financiara (CNSF) a avut miercuri o sedinta ordinara in care au fost analizate evolutiile recente ale sectorului financiar din Romania, pornind de la tendintele reflectate in cadrul Raportului asupra Stabilitatii Financiare al BNR. In acest context, au fost discutate si unele aspecte legate de consolidarea stabilitǎtii sistemului financiar si a colaborarii inter-institutionale in vederea raportarii indicatorilor de stabilitate financiara conform cerintelor Fondului Monetar International.

Membrii CNSF au discutat, totodata, despre evolutiile recente in domeniul supravegherii sectorului financiar si cel al gestiunii crizelor financiare in contextul concluziilor Consiliului ECOFIN din 9 iunie si ale Consiliului European din 18-19 iunie privind perfectionarea cadrului pentru supravegherea financiara in Uniunea Europeana. De asemenea, au fost discutate aspectele principale ale reformei sistemului de reglementare si de supraveghere financiara propuse de guvernul SUA, precum si regulile europene privind ajutorul de stat si implicatiile acestora asupra restructurarii institutiilor financiare.

La aceasta intalnire au participat Mugur Isarescu - guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si presedinte al CNSF, Bogdan Dragoi - secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, Eugenia Carmen Negoita - vicepresedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Angela Toncescu - presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Mircea Oancea - presedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Urmatoarea sedinta CNSF va avea loc in ultima saptamana din luna septembrie.

CNSF a fost infiintat in anul 2007, in vederea alinierii Romaniei la cerintele Uniunii Europene referitoare la managementul crizei financiare, care constau, printre altele, in crearea la nivelul fiecarui stat membru al Uniunii Europene a unui comitet national permanent, cu participarea tuturor autoritatilor de supraveghere a sectoarelor sistemului financiar si a ministerului finantelor. Astfel, acest comitet a luat fiinta in baza Acordului pentru cooperare in domeniul stabilitatii financiare si al gestionarii crizelor financiare, semnat la data de 31 iulie 2007.

Obiectivul central al Comitetului consta in asigurarea stabilitatii sistemului financiar, prin promovarea unui schimb de informatii permanent si eficient intre autoritatile membre, precum si prin evaluarea, prevenirea si, dupa caz, gestionarea situatiilor de criza financiara la nivelul institutiilor financiare individuale, a grupurilor financiare sau a pietei financiare in ansamblu.