3,2 miliarde de dolari profit pentru Bank Of America, 4,3 miliarde pentru Citigroup, rezultate de exceptie pentru Goldman Sachs… lucrurile stau aparent foarte bine pentru bancile americane, dar tare ma tem ca performantele lor ar putea fi doar partea vizibila a activitatii acestora. E ca si cum analizele de sange ar iesi toate bune, dar potrivit EKG`ului, esti aproape de infarct.

Pe scurt, lucrurile stau mai putin bine in ciuda aparentelor. Profiturile inregistrate contabiliceste de catre banci vin pe fondul unor cresteri ale cotatiilor bursiere si/sau din cedarea unor subsidiare sau filiale. Nu sunt urmarea fireasca a creditarii ori a activitatii de investment. Nu se datoreaza, altfel spus, profitabilitatii activitatii de baza. Cei care se uita pe datele BoA sau Citi, vad ca pe segmentul cartilor de credit sau pe cel al bancilor de retail lucrurile nu mai sunt la fel de rosii in obraji.

In SUA, se asteapta ca lunile urmatoare sa aduca un nou val de someri care ar putea ingrosa randurile celor care nu`si mai achita ratele la banca. Pe segmentul cartilor de credit, lucrurile stau si mai rau. Cu toate acestea, rezultatele financiare publicate arata ca si cum "gata, criza a trecut". Mai vorbim peste trei luni.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.