Executivul va cere Fondului Monetar International si Comisiei Europene dublarea plafonului de garantii guvernamentale, de la nivelul actual de 1,4 miliarde euro, pentru a extinde mecanismul la nivelul agriculturii si al administratiei locale, a anuntat sambata premierul Emil Boc, potrivit Mediafax. Pentru sprijinirea agriculturii, Guvernul pregateste programul "Primul Siloz", după modelul programului "Prima Casa".

"Utilizarea de garantii guvernamentale in agricultura este o problema de interes national si o vom face", a afirmat primul ministru.

Premierul declarase si vineri, la Timisoara, ca Guvernul va cere, in cadrul discutiilor pe care le va avea cu reprezentantii Fondului Monetar International si cu cei ai Comisiei Europene incepand cu sfarsitul lunii iulie, majorarea plafonului garantiilor guvernamentale pentru sectoare strategice, cum ar fi constructiile si agricultura.

"In cadrul discutiilor pe care le vom avea cu CE si FMI in luna iulie si inceputul lunii august vom discuta cel putin doua aspecte majore. In primul rand, majorarea plafonului garantiilor guvernamentale, astfel incat Romania sa fie in stare, prin intermediul Guvernului, dupa modelul programului Prima Casa, Primul Siloz, sa poata oferi garantii guvernamentale si pentru dezvoltarea altor ramuri strategice ale economiei nationale", a spus premierul.

"Deci dezvoltam sectorul constructiilor, dezvoltam sectorul agriculturii prin programul Primul Siloz pentru productia de cereale, il vom utiliza si pentru sustinerea fermelor, a intreprinzatorilor din domeniul zootehnic, pentru ca producatorii Romaniei sa fie incurajati sa produca si carne de porc si carne de pasare si alte produse de acest fel, prin implicare directa a statului", a adaugat Emil Boc.