Am spus mai demult pe blog ca principala investitie a ultimei perioade a fost investitia BNR in cursul de schimb.

Un articol din Business Standard, citand documente ale Bancii Mondiale, afirma ca in ultimele noua luni, s-au cheltuit 4.5 miliarde EUR pentru sustinerea monedei nationale.

Suma ar putea veni ca o surpriza pentru cei care citeau comunicatele BNR referitoare la rezerva si vedeau modificari mici, de cateva sute de milioane de euro in sus sau in jos. Problema este ca aceste comunicate nu sunt citite cum trebuie.

Fraza de inceput a fiecarui comunicat este: "La 30 iunie 2009, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul...". Deci, rezerva este prezentata doar ca un sold, o "poza" la finalul lunii, iar rezervele sunt "la" BNR si nu "ale" BNR. Astfel observam ca in luna mai 2009, in conditiile unor intrari de aproximativ 5 miliarde EUR (4.37 miliarde DST de la FMI), rezerva a crescut cu doar 2 miliarde EUR.

O parte din mister este lamurita de o declaratie a lui Adrian Vasilescu, care spune ca: "inca un miliard de euro a iesit prin ajungerea la scadenta a unor operațiuni de swap valutar derulate de BNR pentru a injecta lichiditati in lei pe piata".

Citeste restul materialului si comenteaza pe blogul lui Mihai Marcu.