Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras luni 219,2 milioane lei de la trei banci, bani pe care i-a plasat in depozite cu scadenta pe 27 iulie si pentru care ofera o dobanda anuala de 9%, potrivit NewsIn.

"De dimineata, dobanzile au scazut spre 7%, dar dupa operatiunea efectuata de BNR au revenit spre 9%", a explicat un dealer bancar.

La finalul saptamanii trecute, banca centrala a atras, tot printr-o operatiune de tip reverse repo, 1,96 miliarde lei de la noua banci, bani pe care i-a plasat in depozite cu scadenta pe 24 iulie, in conditiile in care dobanzile coborasera puternic, spre 5,5% pe an.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 7,01% pe an, in crestere fata de cel din sedinta anterioara, de 5,88% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 7,51% pe an, de la nivelul de vineri, de 6,38% pe an.

Exceptand cele 2 operatiuni din ultimele zile, BNR nu mai utilizase reverse repo din 18 mai, cand banca centrala a atras 153,9 milioane lei de la banci, tot cu scadenta de o saptamana. De la inceputul anului, BNR a atras de la banci, prin reverse-repo, aproximativ 6,57 miliarde lei.

In acelasi timp, BNR a injectat lichiditate in piata, prin operatiuni de tip repo cu scadenta la o luna. Doar de la inceputul acestei luni, sumele introduse in piata, in trei operatiuni, insumeaza 10,5 miliarde lei.