Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit in piata interbancara cu aproximativ 4,5 miliarde de euro din rezerve, din luna octombrie 2008 pana in prezent, pentru a diminua volatilitatea cursului, se arata in Strategia de parteneriat cu Romania a Bancii Mondiale.

"Piata bancara a fost perturbata in luna octombrie 2008 de zvonurile privind problemele de lichiditate ale unei banci comerciale, ceea ce a dus la cresterea dobanzilor, care au ramas la un nivel relativ ridicat datorita apetitului redus pentru risc, cresterii aversiunii la risc si segmentarii pietei pe fondul unei distributii inegale a titlurilor de stat eligibile pentru imprumuturile de la BNR", scrie in raport.

Economistii Bancii Mondiale arata ca, din octombrie si pana in prezent, presiunile asupra balantei de plati au dus la deprecierea cu 15% a leului fata de euro, punand presiune pe datoriile populatiei, companiilor si pe bilanturile bancilor.

"Pentru a controla volatilitatea cursului de schimb, banca centrala a intervenit pe piata la vedere, cu aproximativ 4,5 miliarde euro din rezerve de la sfarsitul lunii octombrie", se arata in documentul institutiei internationale.

Din octombrie 2008 si pana in mai, cand a intrat prima transa a banilor de la FMI, rezervele valutare ale BNR au scazut in fiecare luna. Astfel, daca in octombrie, rezervele BNR se situau la nivelul de 27,31 miliarde euro, in luna aprilie acestea au ajuns la 24,88 miliarde euro. In mai, rezervele valutare internationale ale BNR au crescut cu 1,96 miliarde euro, la 26,85 miliarde euro, ca urmare a intrarii primei transe de bani de la FMI.

Rezervele valutare ale BNR au scazut insa din nou in iunie, la nivelul de 26,46 miliarde euro, cu 386 milioane de euro mai putin decat in mai.