Autoritatile romane vor discuta cu reprezentantii FMI si Comisiei Europene problema neimpozitarii profitului reinvestit. Companiile din Romania ar putea fi scutite de acest impozit incepand cu 1 ianuarie 2010, a afirmat ministrul intreprinderilor mici si mijlocii, comertului si mediului de afaceri, Constantin Nita.

Insa, ca aceasta masura sa poata fi pusa in practica este necesara modificarea Codului Fiscal, motiv pentru care neimpozitarea nu a putut fi aplicata in acest an. "Orice modificare a Codului Fiscal trebuie anuntata cu sase luni inainte de a fi aplicata, de aceea nu cred ca masura se va adopta in acest an. Poate fi luat in calcul de la 1 ianuarie 2010", a precizat Nita.

La randul sau, premierul Emil Boc a spus ca neimpozitarea profiului reinvestit nu a putut fi pusa in aplicare in acest an din cauza constrangerilor generate prin declansarea procedurii de deficit excesiv impotriva Romaniei. "Speram ca, in cadrul discutiilor cu FMI si Comisia Europeana, sa putem pune in practica neimpozitarea profitului reinvestit. Este una dintre cele mai importante masuri pe care le avem in vedere pentru sprijinirea mediului de afaceri si pe care am fi dorit sa o aplicam inca din luna mai sau din aprilie, insa ea trebuie corelata cu celelalte masuri si incasari la bugetul de stat, pentru ca suntem in niste constrangeri macroeconomice determinate de faptul ca CE a declansat impotriva Romaniei procedura de deficit excesiv", a declarat premierul Emil Boc.

In conditiile in care scutirea firmelor de la plata acestui impozit ar putea afecta deficitul bugetar, este necesara aprobarea FMI si Comisiei Europene pentru aplicarea unei astfel de masuri. Guvernul s-a angajat sa mentina in acest an deficitul bugetar la cel mult 4,6% din PIB.