Autoritatile de la Beijing isi vor folosi rezervele valutare, cele mai mari din lume, pentru a sustine extinderea si achizitiile companiilor chineze in strainatate, a declarat marti premierul Wen Jiabao, citat de Financial Times. Economistii cred insa ca acest plan face parte din strategia de reducere a dependentei de dolar ca moneda de referinta.

"Trebuie sa grabim implementarea strategiei de "iesire in fata" si sa combinam utilizarea rezervelor valutare cu procesul de extindere al companiilor noastre", a spus Wen Jiabao in cadrul unei intalniri cu diplomatii chinezi. Acesta nu a precizat insa cat din rezervele in valoare de 2.132 miliarde de dolari vor fi folosite pentru a sprijini extinderea companiilor chineze.

Strategia de "iesire in fata" este un slogan folosit pentru a incuraja investitiile si achizitiile in strainatate, in special prin marile grupuri industriale detinute de stat, precum PetroChina, Chinalco, China Telecom si Bank of China.

Qu Hongbin, economist sef la filiala HSBC din China, a declarat ca "aceasta este pentru prima data cand am auzit un oficial vorbind de aceasta politica, de a sustine in mod direct corporatiile sa cumpere active in afara tarii". Oficialul HSBC a precizat ca acest plan face parte din strategia de reducere a dependentei de dolar ca moneda de referinta.

"Aceasta reprezinta, in sens mai larg, o diversificare a rezervelor. In loc sa acumuleze rezerve valutare si active financiare pe termen scurt, guvernul vrea ca natiunea sa acumuleze active patrimoniale reale pe termen lung", a spus Qu Hongbin.

Potrivit Financial Times, investitiile directe ale companiilor chineze au ajuns anul trecut la 40,7 miliarde dolari, de la doar 143 milioane de dolari in 2002.