Conform unui sondaj realizat de Bloomberg pe un esantion de 1.076 de investitori globali, 75% dintre acestia sunt de parere ca presedintele Fed, Ben Bernanke, a facut o treaba excelenta in ceea ce priveste combaterea crizei.

Mandatul acestuia se termina in ianuarie anul viitor insa odata cu venirea lui Obama la Casa Alba, obtinerea unui nou mandat a fost pusa sub semnul intrebarii. Avand in vedere sustinerea pe care pietele de capital i-o acorda, va fi greu pentru presedintele SUA sa nu ii ofere acum lui Bernanke sansa de a continua.

In acelasi sondaj, Presedintele BCE J.C. Trichet are opinii favorabile intr-un procent de 54%, Presedintele Bancii Centrale a Angliei, Marvyn King are 50%, iar seful Bancii Centrale a Chinei Zhou Xiaochuan, 42%.

Dupa ce in urma cu cateva luni era pe faras, Secretarul Trezoreriei americane Timothy Geithner are acum sustinerea a 57% dintre investorii intervievati. In mod curios insa, nu americanii il sustin (57% au o parere proasta despre el), ci europenii si asiaticii, cu 68% respectiv 76%.

Puteti citi intregul articol aici.

Daca ar fi sa comentez pe scurt rezultatele sondajului, as spune ca acestea nu sunt surprinzatoare. Atat Bernanke cat si Geithner au luat decizii care au multumit pietele de capital, insa au dus atat la indatorarea fara precedent a Americii, cat si la compromiterea sanselor sale de dezvoltare pe termen lung.

In plus, acestia au inventat capitalismul social prin salvarea de la faliment a multor companii private considerate prea mari pentru a fi lasate sa cada.

In urmatorii ani vom vedea cat de bune au fost deciziile pe care cuplul Berbanke/Geithner le-au luat.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.