Banca Comerciala Romana (BCR) semneaza joi protocolul de colaborare cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) pe baza caruia banca va acorda imprumuturi prin programul "Fermierul", in valoare totala de 178 milioane de lei, se arata intr-un comunicat al institutiei. Din suma totala, 170 milioane de lei vor fi utilizati pentru cofinantarea proiectelor de investitii eligibile din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013 si opt milioane de lei vor fi destinati pentru cofinantarea proiectelor in cadrul Programului Operational de Pescuit (POP).

Din cei 170 milioane de lei, aproape 29 milioane de lei vor fi folositi pentru finantarea fermelor de crestere a animalelor pentru lapte, iar 21,6 milioane de lei pentru finantarea investitiilor in silozuri pentru cereale, conform NewsIn.

Pentru creditele acordate din Fondul pentru creditarea investitiilor in agricultura, banca percepe o dobanda curenta de 4% pe an si o rata a costurilor specifice de 1,5% pe an, fixe pe toata perioada de creditare.

Creditele vor fi acordate pe o perioada maxima de 10 ani, cu o perioada de gratie de pana la 5 ani si fara a solicita aport propriu din partea beneficiarului.

O alta transa din Fondul pentru creditarea investitiilor in agricultura, in valoare de circa 28,5 milioane de lei destinata finantarii proiectelor de investitii care nu beneficiaza de finantare din fonduri europene, a devenit operationala inca din anul 2008, o suma de peste 10 milioane de lei fiind alocata de catre BCR in astfel de proiecte.

MAPDR a selectat sase banci pentru participarea la program, respectiv CEC Bank, BRD, BCR, Banca Comerciala Carpatica, Raiffeisen Bank si Bancpost, si a alocat o suma de 660 milioane de lei pentru creditarea proiectelor cu cofinantare europeana, restul de 100 milioane de lei indreptandu-se catre proiecte de investitii fara finantare europeana.