Doua mari institutii bancare din Marea Britanie, care au primit fonduri de la guvernul britanic pentru a nu intra in faliment, au prezentat oficialilor Uniunii Europene planurile de restructurare. Anuntul a fost facut de un inalt oficial al Comisiei Europene, citat de Reuters.

Comisia Europeana examineaza propunerile de restructurare trimise de zeci de creditori, pentru a se asigura ca ajutorul guvernamental acordat bancilor nu afecteaza competitia in sistemul bancar al celor 27 de state comunitare.

Comisarul European pentru Concurenta, Neelie Kroes, a declarat ca autoritatile de reglementare ar trebui sa se concentreze acum pe creditorii britanici. Intrebat daca vreo banca britanica a predat planurile de restructurare Comisiei, Philip Lowe, director general pentru concurenta in Executivul European, le-a raspuns jurnalistilor: "Doua banci foarte mari din Marea Britanie au prezentat planurile de restructurare in lunile iunie, iulie". A refuzat sa le nominalizeze, insa.

Jurnalistii de la Reuters amintesc ca guvernul britanic a preluat 70% din actiunile RBS si 43% din actiunile Lloyds, ca parte a planului de salvare, dupa ce anul trecut criza creditelor a afectat ambele banci. Cele doua institutii au venit cu planuri de restructurare, in conformitate cu reglementarile europene antitrust. Noile reguli anuntate joi de Uniunea Europeana i-ar putea forta insa pe creditori sa vanda mari parti din active si sa franeze preluarile.

RBS si Lloyds au refuzat sa spuna daca au trimis planuri de restructurare catre Bruxelles. Un purtator de cuvant de la RBS a declarat ca banca examineaza inca informatiile primite de la Uniunea Europeana.