Imediat dupa anularea posibilitatii primariilor de a folosi biletele la ordin, Radu Mazare, primarul Constantei, a protestat vehement impotriva acestei masuri, sustinand ca guvernul "i-a luat aerul" si a amenintat chiar cu iesirea de la guvernare. PDL a sustinut masura suspendarii biletelor la ordin, dar PSD s-a opus prin vocea primarului de Constanta, Radu Mazare. Guvernul trebuia sa decida miercuri daca revine asupra deciziei dar subiectul s-a amanat pentru saptamana viitoare. De ce insista insa primari ca Radu Mazare sa foloseasca bilete la ordin?

Alti 4 primari de municipii, contactati de HotNews.ro, au declarat ca ei nu folosesc acest instrument. Surse guvernamentale au explicat pentru HotNews.ro ca miza biletelor la ordin o reprezinta, de fapt, contracte pe bani care in prezent nu exista, si implicit cheltuieli angajate pentru bugetul de stat consolidat pentru cativa ani in avans. Aceste cheltuieli se reflecta, desigur, in deficitul bugetar.

Telegondola pe bilete la ordin

De ce este nevoie de bilete la ordin? Radu Mazare a declarat pentru HotNews.ro ca "fara acest instrument nu s-ar fi putut face atatea investitii in Constanta. Telegondola, care a costat 3 milioane de euro, a fost finantata prin acest sistem. Mai exact, 15% din suma a fost platita ca avans, restul prin bilete la ordin. Inca se mai fac plati, prin acest sistem, pentru telegondola", a spus Mazare. Acesta a subliniat ca toate investitiile majore din Constanta au fost realizate prin bilete la ordin: contractele pentru calculatoare, autobuze, termopane in scoli, asfaltare.

In timp ce pentru lucrarile deja incheiate plata biletelor la ordin este prinsa in buget, pentru contractele semnate, dar la care lucrarile si platile abia incep, nu vor mai putea fi emise aceste documente. "Practic, nu vom putea plati o parte din bani", a spus Mazare.

Concret, a exemplificat acesta, este vorba despre un contract de asfaltare de 50 de milioane de euro, semnat anul trecut si pe care primaria intentiona sa-l plateasca partial cu bilete la ordin. "Daca as plati numai din bugetul propriu mi-ar lua 15 ani sa asfaltez Constanta"

Potrivit acestuia, sumele angajate pentru plata prin bilete la ordin sunt, anual, sub limita prevazuta de lege, de 30% din bugetul primariei. Radu Mazare a mai declarat pentru HotNews.ro ca biletele la ordin emise in anii anteriori si care au ajuns la scadenta in 2009 insumeaza in jur de 10-12 milioane de euro.

Cum procedeaza alti primari

Reprezentantii Primariei Sibiu au declarat ca decizia nu ii afecteaza deloc, fiindca niciodata nu au folosit acest instrument de plata: "Au fost folosite resursele financiare proprii iar facturile au fost platite la timp". Si primarul municipiului Craiova, Antonie Solomon, precum si cel al Brailei, Aurel Simionescu, au declarat pentru HotNews.ro ca "nu prea au fost folosite biletele la ordin".

George Scripcaru, Primarul Municipiului Brasov a spus ca: "Pe de o parte, aceasta decizie are rolul de a evita excesele pe care autoritatile le puteau face si, astfel, se evita situatiile in care bugetul unei autoritati sa nu faca fata obligatiilor de plata angajate in anii anteriori.

Pe de alta parte, folosite cu masura, aceste instrumente de plata puteau fi o solutie, partiala, pentru investitiile majore. In urma acestei ordonante suntem nevoiti sa identificam alte solutii de cofinantare a unor lucrari. Primaria Municipiului Brasov nu este foarte grav afectata, deoarece in prognoza bugetara pentru urmatorii ani nu era prevazuta plata prin bilete la ordin"

Miza biletelor la ordin

Surse guvernamentale au explicat pentru HotNews.ro ca aceste contracte, precum cel descris de Radu Mazare, se incheie practic pe bani care nu exista in momentul respectiv. Biletul la ordin este, de fapt, o promisiune de plata in viitor, catre contractori.

Abia dupa incheierea contractului, primarul vine la Ministerul Finantelor Publice si anunta ca platile pe contractul de 50 de milioane de euro, spre exemplu, trebuie prinse in bugetul pe anul viitor, sau daca este cazul, esalonat, pe alti cativa ani inainte.

"Sumele respective vor fi prinse in bugetul local, insa daca bugetul local isi creste cheltuielile odata in plus, prin angajarea acestor plati, deficitul bugetului local se va reflecta in deficitul bugetului consolidat", au aratat sursele citate.

"Decizia de eliminare a posibilitatii de plata prin acest instrument reprezinta o masura de precautie pentru a nu aparea cheltuieli suplimentare in bugetul general consolidat.

Instrumentele alternative, obligatiunile si creditele de angajament, nu dau o libertate de miscare similara, in sensul ca sumele in acest caz trebuie anuntate in avans si trebuie sa se incadreze intr-o anumita limita", au mai explicat sursele guvernamentale consultate de HotNews.ro

Scandal in Coalitie

Ordonanta 75/2009, publicata in data de 29 iunie, prevede ca: "Din conturile deschise la Trezoreria Statului nu pot fi dispuse plati pe baza de bilete la ordin, cu exceptia celor dispuse pe baza de bilete la ordin emise anterior intrarii in vigoare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta". (Art.7, alin. 4)

Dupa intrarea in vigoare a Ordonantei, Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare (PSD) a sustinut, luni, inaintea sedintei coalitiei, ca "va iesi cu scandal". Dan Nica a anuntat apoi ca Ministrul Finantelor are insarcinarea ca miercuri, in sedinta de Guvern, sa vina cu solutia pentru ca biletele la ordin sa poata fi utilizate ca instrument de plata de catre autoritatile locale.

Intre timp, Ministerul Finantelor Publice s-a mentinut pe pozitii. Secretarul de stat Gheorghe Gherghina, citat de NewsIn, a declarat ca "Institutiile publice trebuie sa inteleaga faptul ca biletul la ordin nu le avantajeaza in relatia cu furnizorii si cu cei care efectuau lucrari de interes public. Poate fi folosit la fel de bine ordinul de plata in relatiile contractuale", a afirmat Gherghina.

"In toate tarile din Europa se merge pe bugete de plati si bugete de angajament. Trezoreria nu platea nici pana acum biletele la ordin ajunse la scadenta daca nu erau sume alocate special pentru respectivul proiect", a adaugat el.

Intre timp, a trecut sedinta de Guvern de miercuri, 22 iulie, si nu s-a decis nimic. Premierul Emil Boc a declarat ca Ministerul Finantelor Publice "urmeaza sa vina miercurea viitoare cu o solutie legala".