Luand in considerare rezultatele inregistrate in trimestrul trecut, bancile americane au performat foarte bine, deci a venit momentul ca cei care au contribuit la obtinerea acestor rezultate sa isi primeasca bonusul de rigoare.

Dupa ce saptamana trecuta Goldman Sachs a anuntat ca va aloca 49% din venitul net pentru plata bonusurilor (ceea ce inseamna $6.69 miliarde), iata ca Morgan Stanley procedeaza la fel, numai ca procentul din venitul net alocat recompensarii personalului creste la 72%, respectiv $3.9 miliarde, in crestere cu 26% fata de anul trecut, cand fondul de premiere era de “doar” $3.1 miliarde.

Aceste bonusuri uriase sunt platite desi banca a pierdut bani in al doilea trimestru, datorita in principal restituirii imprumutului de 10 miliarde de dolari luat de la Fed in octombrie anul trecut.

Probabil ca cei de la Morgan Stanley s-au grabit sa returneze acest imprumut pentru a nu genera un scandal legat de faptul ca platesc bonusuri de miliarde de dolari in timp ce banii contribuabililor americani au salvat banca de la colaps.

Trebuie spus ca Fed a inceput sa faca bani frumosi pe spatele bancilor pe care le-a ajutat, obtinand conform Bloomberg un randament anual de 23% din afacerea cu Goldman Sachs (detalii aici).

Citind printre randuri, intelegem ca ce se intampla acum in SUA nu reprezinta altceva decat inceputul unei noi crize, si ne putem astepta ca in viitorul apropiat sa vedem cum bancile care au beneficiat de ajutorul Fed vor face tot ce pot pentru a-si plati datoriile si astfel sa poata sa-si rasplateasca in liniste managementul pentru miliardele de dolari inregistrate in P&L ca profit.

Pana la urmatoarea criza, riscurile cu care va fi obtinut acest profit nu vor mai conta foarte mult.

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.