Statele europene cu economii emergente s-ar putea sa nu revina la ritmurile ridicate de crestere si la nivelurile record de investitii de dinainte de criza, a declarat Thomas Mirow, seful Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) citat de Reuters. Acesta a mai avertizat asupra subestimarii crizei, in conditiile in care perioada grea abia acum va urma.

"Criza a inceput in sectorul financiar, iar apoi a afectat economia reala. Fara indoiala, problemele financiare vor afecta din nou balantele comerciale ale bancilor", a declarat Mirow.

El a mai adaugat ca o crestere a creditelor neperformante si posibila intrare in incapacitate de plata a unor mari companii reprezinta motive de ingrijorare pentru aceasta regiune. Statele din regiune ar trebui sa se concentreze asupra unei cresteri sustenabile si de durata, dupa ce criza se va incheia, a mai precizat seful BERD.

"Avand in vedere intensitatea si raspandirea crizei, s-ar putea sa nu mai revenim la un ritm de crestere economica de peste 10% sau la nivelurile record de investitii si finantare disponibila", a spus Thomas Mirow.

Economiile statelor din Europa Centrala si de Est vor scadea cu 5% in acest an, iar cele din fostul spatiu sovietic cu 5,8%, pe fondul reducerii exporturilor si a stoparii intrarii de capitaluri straine. BERD estimeaza ca economiile Romaniei, Rusiei, Turciei si Ucrainei vor suferi recesiuni severe in 2009, produsul intern brut al acestor tari urmand sa scada cu procente cuprinse intre 4% si 15%.