„Trebuie sa avem o discutie cu mediul bancar pentru a reglementa si aici o chestiune decenta: un termen in care sa se dea un raspuns firmelor care solicita credite. A lasa mediul privat la interpretarea si discretia functionarilor din banci este inadmisibil. Planul de afaceri este blocat, criza merge mai departe si cu totii pierdem”, a spus Boc dupa o intalnire cu oamenii de afaceri din Bistrita. Premierul a tinut sa precizeze ca nu are nimic cu mediul bancar.

„Alo, …Bank?”. Da, cu ce va putem ajuta? „Am depus acum 5 minute un dosar de credit la Dumneavoastra si as dori sa stiu daca mi s-a aprobat. Stiti ca domnul prim-ministru…”Da, stim. Inca studiem biletelul prin care ne solicitati creditul de 10 mil. EUR”. Pai cat timp va ia, dom`ne? Ce nu-i clar? Vreau 10 mil. EUR!!!"

„E clar, dar in dosar nu depuneti nici bilantul, pe site-ul Finantelor nu v-am gasit inregistrati.” Simt ca ma enervez dom`ne. Ce va-ntreb eu si ce-mi raspundeti dumneavoastra…Ce treaba aveti cu Finantele? Ele v-au cerut creditul? Da-mi dom`ne alea 10 milioane si lasa Finantele-n pace. ”Garantii aveti?” Dom`ne, uite care-i treaba. Criza trece, eu nu-mi pot finanta afacerile, exact asa cum a zis si domnul premier. Vrei sa-l sun acum sa-i spun ca am ajuns la discretia functionarilor? Planul de afaceri este blocat, criza merge mai departe si cu totii pierdem. Exact cum a spus Milutza Boc, manca-l-ar mama de premierutz. „Dom`ne, creditele nu se dau asa, de pe un minut pe altul. Trebuie respectate niste cerinte, niste norme ale BNR, care dureaza peste o ora totusi…” Bai, da` stii ca esti obraznic? Da-mi odata banii si lasa-ma-n pace, functionar tampit care esti tu. „Imi pare rau, nu va pot da creditul fara nici un act..” `Ra`ti ai dreaq de idioti…

(peste 5 minute)

„Alo, domnul premier? Da va rog. Dom`ne, am sunat la banca si aia nu-mi dau dom`ne credit. Desi le-am trecut negrul pe alb pe biletel si ce suma vreau si cand sa mi-o vireze in cont. Domnu` premier, chiar am ajuns la mana oricarui functionar, domnu` premier? „E inadmisibil. Firmele sa primeasca raspunsul in termen real, mai ales in perioada de criza cand toata lumea asteapta sa vada ca finantarea este asigurata de catre banci, ca proiectul poate merge mai departe, ca locurile de munca sunt pastrate si ca poti plati salariile in continuare.” Exact asa le-am zis si eu domnu` premier, da` aia imi cer tot felul de magarii numai ca sa imi puna bete in roate. Cica sa aduc garantii, domnu` premier. Eu zic sa nu va lasati si sa le bagati impozitu ala de Robin Hud ca sa-i invatati minte.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.