Banca centrala a Ungariei (NBH) a redus, luni, dobanda de politica monetara cu un punct procentual, la 8,5%, aceasta fiind prima scadere a dobanzii cheie in ultimele sase luni, potrivit Bloomberg. Aceasta decizie a surprins analistii, care anticipau o reducere a dobanzii de 0,5 puncte procentuale.

NBH a mentinut nemodificata dobanda de politica monetara din luna ianuarie, pe fondul deprecierii monedei nationale pana la un nivel record. Forintul a castigat insa 16% in fata euro din luna martie si pana in prezent, dupa ce guvernul a reusit sa recastige increderea investitorilor prin adoptarea unor masuri care sa tina sub control deficitul bugetar, in vreme ce recesiunea a limitat presiunea preturilor.

Ungaria a fost una dintre tarile europene cele mai afectate de actuala criza. Problemele economice au determinat guvernul lui Ferenc Gyurcsany sa demisioneze, iar tara a solicitat un imprumut de 25 de miliarde de dolari de la FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana.

Pentru acest an, banca centrala a Ungariei estimeaza o scadere a Produsului Intern Brut (PIB) de 6,7% si o inflatie de 4,5%, iar pentru 2010 banca se asteapta la o temperare a inflatiei, pana la 4,3%, si la o scadere economica de 0,9%.