Comisia Europeana a virat luni Romaniei prima transa din imprumutul de 5 miliarde aprobat in luna mai, informeaza un comunicat al CE. Este vorba despre 1,5 miliarde de euro. O a doua transa este prevazuta pentru ultimul trimestru al acestui an si va fi in valoare de 1 miliard de euro, insa banii vor fi eliberati in functie de indeplinirea conditiilor stipulate in memorandumul cu CE.

„Imprumuturile pentru balanta de plati ofera un sprijin vital din partea Uniunii Europene statelor membre care sunt grav afectate de criza financiara si de dezechilibre majore. Ele confirma angajamentul UE de a contribui la depasirea crizei, alaturi de alte masuri precum majorarea platilor in avans din fondurile structurale",a declarat comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, Joaquín Almunia.

Restul imprumutului ar trebui sa fie acordat in trei transe in 2010 si primul trimestru din 2011.

Comisia a mai anuntat eliberarea celei de-a doua transe din imprumutul acordat Letoniei, de 3,1 miliarde de euro, care se situeaza la valoarea de 1,2 miliarde de euro.

„Ma bucura faptul ca Uniunea Europeana a reusit sa obtina in conditii foarte avantajoase suma de 2,7 miliarde de euro necesara pentru a acorda asistenta Letoniei si Romaniei, ridicand astfel la 9,2 miliarde de euro suma stransa de pe piata din decembrie 2008 pentru acordarea de asistenta financiara pe termen mediu”, a mai spus comisarul Almunia, potrivit sursei citate.

Obligatiunile UE emise la data de 15 iulie pentru finantarea celor doua transe acordate Letoniei si Romaniei au un cupon de 3,125% si sunt scadente in 2015.Imprumutul este de tip back-to-back, fiind acordat in aceleasi conditii (rata dobanzii si scadenta) in care este obtinut de CE.