Raiffeisen Bank a obtinut in primul semestru al acestui an un profit net de 52,6 milioane de euro, in scadere cu aproape 29% comparativ cu perioada similara a anului trecut, ca urmare a cresterii provizioanelor, potrivit unui comunicat al institutiei de credit. In primele sase luni din 2008, Raiffeisen Bank a raportat un profit de 74 milioane de euro.

Profitul operational al bancii s-a mentinut la acelasi nivel cu cel din primul semestru al anului trecut, respectiv 106 milioane de euro.

"Veniturile nete totale in lei au ramas stabile, in timp ce echivalentul in euro s-a diminuat cu 14%, procent similar cu deprecierea medie a monedei nationale in iunie 2009 fata de iunie 2008", mai arata banca.

In acelasi timp, cheltuielile cu personalul au scazut cu 8%, in timp ce cheltuielile administrative au crescut cu 1%. Raportul cost/venituri s-a imbunatatit pana la 55,3%, de la 56,0%.

“Rezultatele primului semestru sunt foarte bune in contextul economic actual. Am reusit sa compensam in mare masura cresterea cheltuielilor cu provizioanele, scaderea usoara a veniturilor si deprecierea nefavorabila a cursului RON/EUR printr-o administrare atenta a costurilor. Trebuie subliniat ca, desi comparam, asa cum se obisnuieste, rezultatele din iunie anul acesta cu aceeasi perioada a anului trecut, trebuie luate in considerare schimbarile semnificative ale conditiilor de piata din perioadele analizate”, a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

Activele totale bilantiere ale bancii au crescut usor, cu circa 2%, pana la 4,67 miliarde de euro, fata de 4,56 miliarde de euro la 30 iunie 2008.

Soldul creditelor acordate clientilor, exprimat in lei, a ramas aproape la acelasi nivel, respectiv la 10,7 miliarde de lei, iar portofoliul de depozite al bancii a crescut cu 7%, la 13,76 miliarde de lei. Exprimat in euro, soldul creditelor a scazut cu circa 14%, la 2,5 miliarde de euro, iar depozitele au scazut cu 7%, la 3,27 miliarde de euro.

Cheltuielile cu provizioanele a crescut de la 75,66 milioane de lei in primul semestru din 2008, la 145,42 milioane de lei in acest an.

Rezultatele financiare ale Raiffeisen Bank sunt conform standardelor IFRS, nu includ alte subsidiare din Romania ale grupului Raiffeisen International si sunt neconsolidate.