Bancile din zona euro au continuat sa inaspreasca standardele de creditare in cel de-al doilea trimestru al anului, o strategie similara fiind asteptata si in lunile urmatoare, insa intr-un ritm mai temperat, se arata intr-un raport al Bancii Centrale Europene citat de Reuters. In ultima evaluare a pietei bancare din zona euro, BCE arata ca dificultatile economice sunt principala cauza a restrangerii creditarii populatiei si firmelor.

Datele BCE arata ca cererea de credite venita din partea firmelor a scazut in al doilea trimestru, companiile cerand mai putine fonduri pentru investitii, fuziuni sau achizitii sau pentru restructurari. Totusi, bancile se asteapta la o usoara revenire in cel de-al treilea trimestru.

"Bancile estimeaza ca inasprirea standardelor de creditare aplicate populatiei sa se relaxeze in trimestrul al treilea. Cererea neta de credite din partea firmelor este de asteptat sa revina in zona pozitiva in trimestrul al treilea, reprezentand primul avans din ultimul trimestru din 2007", arata BCE.

Institutiile de credit au inasprit conditiile de acordare a imprumuturilor in ultimele opt trimestre, in contextul in care criza financiara a redus apetitul pentru risc al acestora.

In timp ce economistii cred ca cererea redusa este principalul motiv pentru scaderea creditarii, politicienii si reprezentantii BCE fac presiuni asupra bancilor sa faca mai multe pentru a impulsiona economia, prin oferirea de credite din fondurile primite de la autoritati si de la BCE.