Dupa sute de ani de lupte cu cipriotii, rusii si romanii, turcii se razboiesc acum cu propria dobanda de politica monetara. Din dobanda overnight au retezat miercuri seara 0,5 bp, lasand`o la 8,25% pentru a putea infrange criza mai usor. Pentru ienicerii care nu sunt familiarizati cu economia de pe malul Bosforului, amintesc ca PIB`ul Semilunei s`a retras cu 13,8 % in primele trei luni, si asta nu din cauza caldurii excesive care a lovit tara.

Turcia s`a confruntat cu o cadere de 6,2% inca din ultimul trimestru al anului trecut, pentru prima oara dupa o crestere timp de 27 de trimestre (consecutive, ca sa n`avem vorbe).

Ministrul Economiei din Turcia, Ali Babacan, a declarat intre doua ceaiuri ca se asteapta ca pentru intregul an, economia sa se contracte cu 3,6%. Pe putin.

Si acum, despre inflatia din Turcia. Nivelul ei era in iunie de 5,73%, oficialii Bancii Centrale sperand sa coboare la finele anului sub 7,5%. Pana la urma, speranta moare ultima, mai ales ca de un an incoace turcii negociaza cu FMI un credit pe trei ani, in suma de 10 mld dolari.

Inca doi ani de negocieri si trece maturitatea, cu putina sansa. Daca va intrebati de ce dureaza atat de mult negocierile, va spui acum: turcii vorbesc mai rar si acuza Fondul de exigente politice inacceptabile.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.