Economia Statelor Unite s-a comprimat cu 1% in cel de-al doilea trimestru din 2009, sub asteptarile analistilor, ca urmare a temperarii scaderii investitiilor, conform datelor guvernamentale citate de Reuters. Prin contractia din cel de-al doilea trimestru, PIB-ul SUA a inregistrat a patra scadere trimestriala consecutiva, pentru prima data de cand autoritatile au inceput colectarea de date statistice, in 1947.

Analistii intervievati de Reuters, estimau ca PIB-ul va scadea cu 1,5% in acest trimestru.

Datele guvernamentale arata ca investitiile in afaceri s-au redus cu 8,9% in primul trimestru, dupa scaderea de 39,2% din trimestrul anterior. Investitiile in structuri nerezidentiale s-au diminuat cu 8,9%, fata de 43,6% in perioada ianuarie-martie. Investitiile rezidentiale au scazut cu 29,3% in perioada aprilie-iunie, dupa ce au coborat cu 38,2% in primul trimestru.

Stocurile au scazut cu 141,1 miliarde de dolari, dupa ce firmele si-au diminuat productia pentru a reduce cantitatea de bunuri nevandute. Cheltuielile de consum au scazut cu 1,2%, in vreme ce exporturile s-au redus cu 7%.

In primul trimestru al acestui an, Produsul Intern Brut (PIB) al SUA a scazut cu 6,4%, aceasta fiind cea mai accentuata scadere din primul trimestru din 1982.