BNR ar putea reduce dobanda cheie la 8,5% in sedinta de politica monetara a BNR de marti, pe fondul contractiei puternice a economiei, a tendintei dezinflationiste si a stabilitatii leului din ultima perioada, considera analistii economici citati de NewsIn, care mizeaza si pe mentinerea rezervelor minime.

"Acum doua saptamani, guvernatorul Mugur Isarescu a spus ca ajustarea economiei este puternica si ca ar putea deveni excesiva. Ultimele declaratii ar sugera o schimbare a perceptiei si ar putea fi un semnal pentru o reducere mai agresiva la intalnirea din 4 august (...), dar si pentru alte scaderi la urmatoarele sedinte de politica monetara", considera economistul senior al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc, care se asteapta ca banca centrala sa reduca rata dobanzii cheie de la 9% la 8,5% pe an.

In opinia sa, BNR va aduce dobanda cheie la 8% pana la finalul acestui an.

Seful departamentului de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila, estimeaza, de asemenea, o scadere cu 0,5 puncte procentuale a dobanzii de politica monetara, pe fondul contractiei puternice a economiei si a tendintei dezinflationiste, insa nu crede ca BNR va opera reduceri ale dobanzii cheie succesive pana la finalul acestui an.

"Nu vad reduceri succesive pana la finalul acestui an, pentru ca ar pune presiune pe cursul de schimb. Banca centrala va mai opera o scadere a dobanzii cheie, dar la ultima sedinta nu va schimba nimic. La finalul lui 2009, estimez o dobanda de politica monetara de 8%", a declarat Hancila.

Si economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, mizeaza pe o reducere a dobanzii cheie la 8,5%, anticipand si alte reduceri pana la finalul acestui an.

"Vad un rezultat foarte bun in ce priveste inflatia, mai ales ca exista un acord cu Comisia Europeana si cu Fondul Monetar International care prevede mentinerea controlului asupra salariilor", a spus Anghel.

Laurian Lungu, managing partner al Macroanalitica, estimeaza insa o reducere mai agresiva a dobanzii cheie la aceasta sedinta, respectiv cu 0,75 puncte procentuale, luand in calcul situatia economiei, precum si tendinta de dezinflatie, "intr-o perioada in care, de obicei, inflatia se accentueaza".

In privinta rezervelor minime obligatorii (RMO), Lungu sustine ca "BNR va vrea, cel mai probabil, sa adopte o politica monetara prudenta, insa conditiile din economie ar justifica o noua reducere pe rezerve minime, atat la lei, cat si la valuta".

Consiliul de administratie al bancii centrale are programata, marti, a sasea sedinta de politica monetara din acest an. De la inceputul lui 2009, BNR a coborat dobanda cheie cu 1,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 9% pe an. De asemenea, banca centrala a scazut ratele rezervelor minime obligatorii de la 18% la 15% din resursele atrase (pasive) in lei si de la 40% la 35% la cele in valuta si a redus la zero rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani.