Pax Bank, o banca din Germania care depoziteaza banii institutiilor si comunitatilor catolice, si-a exprimat regretul, duminica, pentru plasamentele "neconforme cu exigentele etice" in laboratoare care produc contraceptive, fabrici de armament si industria tutunului, relateaza AFP.

Directorul Pax Bank a recunoscut ca a investit "in doua laboratoare farmaceutice americane care, intr-o masura mica, produc mijloace de contraceptie", intr-un interviu acordat radioului catolic Dom Radio, confirmand astfel informatiile publicate de saptamanalul Der Spiegel.

Pax Bank a investit "in martie 577.970 de euro in producatorul de armament BAE Systems" si "detine 870.950 euro in actiuni la producatorii de tutun Imperial Tobacco si British American Tobacco", potrivit Der Spiegel.

"Regretam aceste lucruri si vom corecta greselile imediat, luni, fara ca niciunul dintre clientii nostri sa fie lezat", a adaugat directorul bancii.

Pax Bank, cooperativa detinuta in majoritate de diocezele catolice germane, precizeaza, pe site-ul sau de internet, cat "a inteles nevoia echilibrului intre profit si idealurile crestine".

"Valoarea activelor care ne-au fost incredintate vor face obiectul unor plasamente conforme cu etica Bisericii Catolice, in deplina transparenta. Orice plasament de capital care incalca principiile crestine este exclus".

Biserca Catolica a condamnat, in urma cu 40 de ani, prin enciclica "Humanae Vitae", contraceptia, condamnare pe care papa Benedict al XVI-lea a reafirmat-o in mai multe discursuri.